DNSC, recomandări pentru siguranța elevilor: Ce trebuie să știe părinții și copiii

laptop

SURSA FOTO: Dreamstime

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a venit cu o serie de recomandă în ceea ce privește protecției datelor personale ale elevilor. În acest sens, directoratul recomandă un ghid disponibil online pe site-ul instituției.

DNSC, recomandări pentru siguranța elevilor

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) subliniază importanța protecției datelor personale ale elevilor, mai ales în contextul în care școlile acționează ca operatori de date personale. Gestionarea responsabilă a informațiilor sensibile este esențială pentru a asigura un mediu de învățare sigur și securizat.

Reprezentanții DNSC au transmis că este crucial ca școlile să utilizeze aplicații și platforme educaționale care garantează securitatea datelor personale ale elevilor. În era digitală, unde educația online devine din ce în ce mai răspândită, protecția acestor date devine vitală.

„În ziua de azi, protecția datelor elevilor este vitală. Școala acționează ca operator de date personale, gestionând informaţiile sensibile cu responsabilitate. Este necesar să înţelegem ce înseamnă datele personale ale elevilor şi să utilizăm aplicaţii şi platforme educaţionale sigure”, au transmis reprezentanții DNSC.

Specialiștii DNSC recunosc provocările pe care le aduce educația online, inclusiv riscurile asociate cu cyberbullying-ul. Rețelele sociale trebuie gestionate cu grijă pentru a proteja elevii și pentru a securiza datele lor personale.

„Reţelele sociale sunt gestionate cu grijă pentru a proteja elevii. Trebuie prioritizată securizarea datelor cu caracter personal pentru a crea un mediu de învăţare sigur. Pentru mai multe sfaturi privind siguranţa online a copiilor, vă invităm să parcurgeţi ghidul disponibil pe site-ul DNSC,” au mai transmis specialiștii.

DNSC a realizat un ghid care face distincția între diferiți termeni tehnici frecvent utilizați și oferă recomandări pentru asigurarea siguranței online a copiilor. Acest ghid este un instrument util pentru părinți, profesori și elevi, oferind sfaturi practice pentru protejarea datelor personale și pentru navigarea în siguranță pe internet.

SURSĂ: dreamstime

Google și DNSC au lansat recent o campanie privind dezinformarea

Google, în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a lansat recent o campanie destinată prevenirii dezinformării în mediul online, având ca obiectiv educarea publicului în perioada pre-electorală. Inițiativa își propune să ajute cetățenii să identifice și să respingă tehnicile de manipulare utilizate în comunicarea online.

Specialiștii implicați în campanie subliniază importanța educării publicului în recunoașterea tehnicilor de manipulare utilizate în diverse medii și tipuri de conținut, de la presa clasică la social media, și de la text la video. Campania se derulează prin intermediul unei platforme dedicate, care detaliază cele mai uzuale tehnici de manipulare folosite în comunicarea online.

Noua platformă Google explică modul în care funcționează tehnicile de manipulare și prezintă exemple concrete de mesaje și situații manipulatoare. La final, platforma oferă soluții despre cum să reacționeze și să respingă o asemenea manipulare. Printre cele 11 tehnici de manipulare detaliate se numără:

  • Folosirea mesajelor emoționale: Apelul la emoții pentru a influența percepțiile.
  • Falși experți: Prezentarea unor persoane ca fiind experți fără a avea calificările necesare.
  • Găsirea unui țap ispășitor: Identificarea unei persoane sau unui grup ca fiind cauza problemelor.
  • Atacul la persoană: Discreditarea persoanelor în loc de a dezbate argumentele lor.
  • Scoaterea din context: Prezentarea informațiilor trunchiate pentru a induce în eroare.

Campania de prebunking lansată în România în parteneriat cu DNSC face parte dintr-o inițiativă amplă a Google în Europa, având ca scop protejarea integrității electorale în perspectiva alegerilor din Uniunea Europeană. Aceasta continuă eforturile pe termen lung ale companiei de educație în domeniul media.

Inițiative similare sunt derulate și în alte țări europene, precum Franța, Germania, Italia, Belgia și Polonia. Materialele educaționale sunt disponibile în toate limbile țărilor Uniunii Europene, precum și în rusă, arabă și turcă.