”Doamna Musette”, o nouă pasiune

În paralel cu designul pentru colecțiile viitoare, creatoarea brandului Musette promovează un program inedit din zona de ”lifestyle”, care îmbină cele mai recente studii despre nutriție cu exerciții speciale pentru menținerea echilibrului interior.

Ce-i bine şi ce nu-i bine să faci? Ce-i sănătos şi ce nu-i sănătos să mănânci? Tu la ce ai renunţa, astăzi, dacă ai şti că-ţi face rău? Răspunsurile ar putea să-ţi dea mari bătăi de cap. Sau nu. ”Totul se opreşte la ce alegi să fii”. Acesta este şi firul narativ din jurul dialogului cu Cristina Bâtlan. Deşi a construit unul dintre cele mai bine ancorate branduri din industria de modă, Musette, Cristina a ales să se oprească puţin şi să simtă prezentul. Și nu, nu a renunţat la business, ca să nu înţelegem greşit contextul. S-a oprit şi s-a uitat mai atent la ea, din interior spre exterior, la modul în care decisese să i se deruleze viaţa, până în cele mai mici detalii. Schimbarea s-a întâmplat repede, după o călătorie în India, unde a meditat într-un „Vipassana center“ şi a învăţat cum să trăiască „Aici şi Acum“. 

”Atunci, mi-am dat seama ce se întâmplă, de fapt. Am realizat că trăiesc într-o lume care nu-i deloc reală. De ce? Pentru că eu fac modă. Și, făcând modă, trăiesc numai în viitor. Eu nu am prezent. Pentru mine, prezentul este trecut. Întotdeauna creez nişte colecţii pentru sezoanele următoare. Totul este despre nişte oameni care vor fi. Nişte clienţi care vor încălţa. Trăiesc fie în trecut, fie în viitor. Niciodată nu trăiesc acum. Cred că singurele momente care se întâmplă acum sunt evenimentele pe care le facem la Musette”, mărturiseşte ea. Aşa a conştientizat cum acest domeniu, al modei, te prinde cu totul şi ajungi să nu mai ai viaţă personală, ”mai ales dacă munceşti 16 ore pe zi”.

Experienţa din India a determinat-o să reconsidere felul în care trăia, de la alegerea mâncării şi practicarea unui sport, până la ”priorităţile aflate pe agenda unei zile de lucru”: ”În India, totul este autentic. Deşi oamenii de acolo au multe probleme, totuşi ei trăiesc în prezent şi sunt fericiţi cu puţinul pe care îl au. Și nu sunt deranjaţi unii de alţii, nu îşi fac rău unul altuia. Există acolo o bunătate pe care noi am pierdut-o pentru că trăim într-o concurenţă extremă”.

Aşa că, fondatoarea brandului Musette a decis să dea mai departe tot ce a învăţat în ultimii ani, implicându-se activ, în calitate de voluntar, într-un program special conceput pentru un stil de viaţă sănătos, derulat cu ajutorul asociaţiei Integrative Life.

”L-am cunoscut pe dr. Colin Campbell, autorul celebrei cărţi Studiul China, şi l-am adus în România, anul trecut. Este un Dalai Lama al nutriţiei”, oferă Cristina un scurt amănunt. De altfel, tot anul trecut asociaţia unde lucrează ca voluntar a organizat şi primul retreat, la Braşov.

Retreat-urile din Valea Doftanei

Cum au fost gândite aceste retreat-uri? Deloc la întâmplare: au la bază inclusiv studiile renumitului Campbell. ”Aceste retreat-uri sunt, de fapt, nişte tabere de şase-şapte zile, în care oamenii îşi lasă undeva, la uşă, obiceiurile cu care vin de acasă. La final, după doar câteva zile de mâncat sănătos, de respirat aer curat, de stat într-un mediu curat şi de făcut sport (Yoga şi Qigong), corpul tău îţi mulţumeşte. Este uimitor ce se întâmplă”, detaliază Cristina Bâtlan. Uimitor este şi rezultatul analizelor de sânge. Despre ce este vorba? Ei bine, în prima zi de retreat, fiecărui participant i se recoltează sânge pentru verificarea colesterolului bun şi a colesterolului rău, a glicemiei şi trigliceridelor, precum şi pentru verificarea tensiunii şi masei corporale. Prin comparaţie, testele medicale din ultima zi vor demonstra că rezultatele s-au îmbunătăţit semnificativ.

Mai pe înţelesul tuturor, programul te învaţă cum să trăieşti bine şi sănătos. Cercetările în legătură cu dieta bazată pe plante şi alimente organice, neprocesate, discutate în detaliu pe tot parcursul taberei, sunt urmate de cursuri de gătit, la care se  folosesc  ingrediente organice, furnizate de nutriţionistul Farid Alipour. De altfel, Farid este trainer de wellness cu expertiză în managementul stresului şi tehnici de relaxare, pe care le predă de 25 de ani. Încă din 2003, acesta a început să predea Yoga şi Qigong în centrele de sănătate din toată lumea. ”Anul acesta vom mai organiza câteva retreat-uri la Valea Doftanei. Avem cerere inclusiv din partea străinilor. Deja pentru decembrie sunt programaţi 15 belgieni”, mai spune Cristina Bâtlan, costul pentru un astfel de retreat fiind de 450 euro de persoană.

Cumva, legat de noul stil de viaţă al Cristinei, în curând iubitorii de ceai curat, organic, nu vor mai fi nevoiţi să-l procure din străinătate, ci direct din România. Antreprenoarea lucrează deja la un magazin online unde va comercializa ceai adus tocmai din Taiwan. ”Nu facem acest business pentru bani. Ne dorim ca, atunci când oamenii beau ceai, să bea ceva curat. Pentru că este foarte grav să bei un ceai plin de toxine. Acum suntem în faza de testare şi degustare. Vrem să aflăm ce fel de ceai este pe gustul românilor”, detaliază ea. Transpuse în business, unde duc toate aceste lucruri bune? Către ”cea mai tare colecţie pentru iarnă”, la care doamna Musette lucrează de zor, cu spor.