ratat finantarea nici unei banci falimentare, fara ca mai tarziu sa aiba sansa recuperarii banilor. Apoi, Guvernul a preluat la datoria publica golurile din banci si mai tarziu a infiintat o Agentie de Valorificare care mai a adus la buget doar o parte din banii care nu s-au mai intors niciodata in banci. Tot statul a platit, din banii nostri, si datoriile firmelor cu capital public sau privat care s-au imprumutat de pe piata externa cu garantie guvernamentala si au uitat sa-si mai onoreze obligatiile de plata.
Ce au facut astia cu banii nostri? Au facut licitatii pe care le-a castigat aproape de fiecare data cine a trebuit. Au cheltuit bani cu masini, echipamente care zac si acum nefolosite (industria medicala este un bun exemplu), au acordat reesalonari la plata banilor catre buget atunci cand au vazut ca sunt incapabili sa stranga banii pe care trebuia sa-i incaseze statul. Au adus aproape de colaps sistemul de sanatate, pentru ca in loc sa plateasca datoriile statului au mutat banii catre cheltuieli sociale. Au alocat banii nostri, sub forma subventiilor, catre diverse ramuri(agricultura, transporturi, minerit s.a.) fara sa se ingrijeasca catusi de putin de eficienta cheltuirii banilor publici. In numele protectiei sociale, au crescut semnificativ cheltuielile dedicate acestor domenii, inventand ajutoarele pentru caldura si venitul minim garantat.
Ce au facut astia cu banii nostri? Au acceptat un Parlament bicameral cu multi alesi, dar cu putini care au chemare in domeniul politic. Un Parlament care inghite o gramada de bani si care este compus din deputati si senatori alesi pe liste de partid, si nu pe baza prestigiului personal. Tot la banii nostri trebuie sa ne gandim si acum, cand Guvernul negociaza contratimp negocierea cu Uniunea Europeana. Ce au facut astia cu banii nostri? si i-au cam tras in propriile buzunare. Cum? Acordand reesalonari pe criterii politice si de prietenie, intarziind privatizarea si inventand firmele-capusa, infiintand organizatii neguvernamentale sau fundatii tocmai bune sa pape bani de la Uniunea Europeana, de la Banca Mondiala sau de oriunde ar fi venit.
Ce vor face astia cu banii nostri, in anul care vine? O parte din ei ii vor folosi in continuare in propriul interes, dar de data aceasta si catre o zona politica. Pentru ca 2004 este un an electoral, iar partidul aflat la putere vrea sa ramana la guvernare. Exista pericolul ca bugetul si banii publici sa fie utilizati in interes de partid. Pe de o parte, prin amplificarea cheltuielilor sociale. Salariile bugetarilor vor creste, pensiile vor creste, venitul minim garantat va creste, pensiile agricultorilor vor creste. Toti cei care traiesc din bani de la bugetul de stat sau de la bugetul asigurarilor sociale vor primi un pic mai mult, iar Guvernul spera ca acestia nu vor uita, la vot, cine i-a blagoslovit. Pe de alta parte, anul 2004 aduce o serie de proiecte grandioase. Se vor construi locuinte prin ANL, sali de sport, va fi demarata constructia unei retele de autostrazi. Este usor de banuit ca firmele care vor fi alese sau macar cea mai mare parte din ele vor trebui sa decarteze la partid. In fine, marea lovitura va fi data catre banii care vin din afara tarii. Aceste finantari au fost deja adulmecate de hienele politice si de tuterii care graviteaza in jurul lor si sunt sanse mici ca ei sa dea drumul prazii. Toate acestea se intampla intr-o tara in care partidele au nesimtirea de a-si declara, asa cum cere legea, la Monitorul Oficial, doar maruntisul. „Doamne, ce fac astia cu banii nostri?” nu este decat program de initiere in materie de educatie fiscala a elevilor din clasele primare. Cand vor creste copiii de astazi, este bine sa stie ce au facut cu banii nostri astia care ne conduc astazi si aia care ne-au condus ieri.
Doamne, ce fac astia cu banii nostri?
1 ianuarie 2004, 12:00
Ultima modificare în 1 ianuarie 2004, 14:00
ratat finantarea nici unei banci falimentare, fara ca mai tarziu sa aiba sansa recuperarii banilor. Apoi, Guvernul a preluat la datoria publica golurile din banci si mai tarziu a infiintat o Agentie de Valorificare care mai a adus la buget doar o parte din banii care nu s-au mai intors niciodata in banci. Tot statul a platit, din banii nostri, si datoriile firmelor cu capital public sau privat care s-au imprumutat de pe piata externa cu garantie guvernamentala si au uitat sa-si mai onoreze oblig
Etichete: arhiva,
banii
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Oferte speciale in magazine virtuale, la produse ireale
- Va scriu acest mesaj in legatura cu una dintre cele mai corupte agentii din subordinea Guvernului, APAPS. In cei 12 ani de tranzitie, modul de privatizare reprezinta una dintre cele mai mari fraude si pagube comise in dauna poporului roman. In afara de de
- Normele BNR au si exceptii de la regula
- Oskar Capital, editia a noua
- Stapanul ecranelor: Intoarcerea Regelui
- Stefan Iordache, Nelu Ploiesteanu si Gheorghe Dinica s-au apucat de cantat ***
- Nemultumirea saptamanii
- Limpede: „Pietele sunt tot mai nervoase”
- Porcii europeni isi masoara muschii cu porcii nostri
- Gigantul Dell, deocamdata soricel in Romania