Românii accesează mai multe credite
Românii accesează mai multe credite. Creșterea prețurilor și cheltuielile mai mari decât bugetul disponibil în tot mai multe familii determină o nevoie tot mai mare de creditare, crescând interesul pentru împrumuturi în 2025, potrivit unui sondaj realizat la inițiativa tbi bank la nivel național, pe un eșantion de peste 1.000 de respondenți.
Doar 11,4% dintre respondenții consideră că au reușit să economisească suficient în 2024, raportat la nevoile și așteptările lor financiare. Alți 43% spun că au reușit să pună deoparte sume foarte mici, 32% nu au economisit deloc, iar aproape 14% au fost nevoiți să apeleze la economii, reducând astfel fondurile disponibile pentru situații neprevăzute.
În schimb, aproape 28% spun că au făcut un credit în 2024 sau au în plan în viitorul apropiat, în timp ce alți aproape 24% dintre respondenți spun că au deja credite în derulare.
„Nevoia de finanțare a românilor devine tot mai mare, pe măsură ce inflația pune presiune pe bugete și îi împiedică să economisească atât cât și-ar dori. Înainte de a accesa un credit, e important ca fiecare să-și facă o analiză a veniturilor și cheltuielilor și să se uite la gradul de îndatorare existent și la nevoile de finanțare.
În funcție de acestea, să se orienteze către soluții avantajoase, mai ales când vine vorba de credite pentru cumpărături, cum ar fi opțiunile de tip BNPL care permit achiziții cu plata în rate fără dobândă”, spune Gergana Staykova, Market Lead, tbi bank.
![Gergana Staykova](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/Gergana-Staykova-tbi.jpg)
Motivele pentru care românii accesează credite
În ceea ce privește motivele pentru care românii ar lua un credit, aproape 28% spun că nu au suficiente economii la care să apeleze atunci când au nevoie, iar 20% susțin că cheltuielile le depășesc bugetul disponibil.
Dintre cei care spun că ar avea nevoie de finanțare, aproape o treime iau în calcul un credit pentru o achiziție importantă, cum ar fi o mașină. Alți aproape 27% ar apela la un împrumut pentru cheltuieli neprevăzute, 22% pentru cheltuieli legate de sănătate, iar 20,7% pentru a se descurca mai ușor cu cheltuielile curente.
Dacă ar fi să acceseze un credit în perioada următoare, circa un sfert dintre respondenți se gândesc la o sumă mai mare de 80.000 de lei, 15% între 10.000 și 25.000 de lei, iar iar 41% ar accesa un împrumut pentru sume mai mici de 10.000 de lei. Totodată, peste 60% spun că ar alege un credit de nevoi personale, și doar puțin peste 14% un credit ipotecar.
În ceea ce privește rata lunară pe care și-ar permite să o plătească, 24,3% susțin că s-ar descurca cu o sumă de peste 1000 de lei, în timp ce 22,3% ar putea achita o rată de cel mult 300 de lei. În ceea ce privește durata rambursării, aproape 28% consideră că ar putea achita un credit în 3-5 ani, iar 25,6% estimează că ar avea nevoie de mai mult de 5 ani pentru a-l rambursa integral.
Sondajul tbi bank a analizat care este modul în care românii percep starea economiei și a fost desfășurat în 2024, la nivel național, prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.003 utilizatori de internet din România. Peste 47% dintre participanți sunt de sex feminin, iar peste 50% au un venit net mai mare de 4.000 de lei.