Aproximativ 10% din firmele prezente în sistemul FGO au emis e-Factura, deși peste 50% dintre autoritățile din România au fost facturate prin platformă. Cele mai multe companii care au facturat în platformă e-Factura sunt din București, Constanța, Cluj, Prahova, Bihor și Sibiu.
Capitala conduce detașat
În ultimele 4 luni, de la introducerea obligatorie a e-Factura, peste 50% dintre autoritățile din România (adică peste 7.000 de entități fiscale) au primit o astfel de factură emisă prin FGO, platformă ce cuprinde module dedicate pentru a susține digitalizarea afacerilor mici și mijlocii, dar și diverse automatizări și integrări cu serviciile bancare pentru facilitarea comunicării cu contabilitatea externalizată. Însă, doar puțin peste 10% din totalul firmelor înregistrate în FGO au emis și o e-Factura.
Cele mai multe companii care au facturat în platformă e-Factura sunt din București, unde s-au înregistrat de 4 ori mai multe facturi decât următorul clasat, Constanța. Clasamentul este completat de Cluj, Prahova, Bihor și Sibiu, într-un top al primelor 6 care totalizează aproape 50% din eFacturile emise în FGO.
La polul opus, cele mai puține e-Factura sunt în județele Brăila pe ultimul loc, urmat de Gorj, Dâmbovița, Sălaj, Teleorman, împreună totalizând un neglijabil 2% din eFacturi.
Nu există repercusiuni dacă firmele nu facturează prin e-Factura
În luna iulie, prima când e-Factura a devenit obligatorie pentru toate companiile care au relații cu entități de stat, respectiv toate cele care comercializează unul dintre cele 900 de produse cu risc fiscal ridicat, 5% dintre firmele prezente în FGO au facturat astfel, procent abia dublat până în prezent, la puțin peste 10%.
„Deși au generat aproape jumătate din efortul de asistență la utilizare, în luna iulie, prima de e-Factura, mai puțin 5% din companiile înregistrate până în prezent în FGO și-au conectat contul la SPV-ANAF, doar 6% au facturat autorități și mai puțin de 4% din totalul facturilor din FGO au fost de acest tip”, spune Valeriu Filip, co-fondator FGO.
„Efortul a fost mare la început, companiile și-au dat interesul și practic doar cei care s-au conformat inițial au continuat să factureze astfel. Explicația gradului mic de conformare poate fi și pentru că nu există repercusiuni, penalizări în cazul în care aceste firme nu facturează prin e-Factura”, completează Valeriu Filip.
Autoritățile nu au comunicat suficient
Tichetele de asistență deschise serviciilor de suport FGO, mai ales în iulie-august odată cu introducerea obligativității, arată un interes crescut al firmelor pentru alinierea la legislația e-Factura. Peste 20% din totalul solicitărilor trimise departamentului de suport au avut legătură cu e-Factura, conectarea contului SPV în FGO, la fel și 40% dintre apelurile telefonice au fost în același sens. În luna iulie, peste 80% dintre solicitări au fost doar despre e-Factura și ANAF.
„Noi am susținut cu bună credință tot efortul de ghidare al utilizatorilor reușind să soluționăm peste 5.000 de solicitări scrise și peste 6.000 de apeluri doar în prima lună. Pentru că era ceva neștiut, necomunicat suficient de către autorități și tot efortul de configurare și întrebări tehnice, a căzut pe furnizorii de servicii similare. Restul statisticilor de utilizare scot în evidență mai degrabă o pierdere a interesului și o lipsă de verificare a autorităților”, spune Valeriu Filip.
Din totalul de eFacturi emise în cele aproape patru luni de zile, doar 25% au fost emise aparent corect (cu codurile NC sau CPV mapate în vederea raportării), procent care, estimat pe trendul actual, nu va depăși 35% până la final de an.
„Deși la momentul introducerii obligativității e-Factura, în rândul antreprenorilor, încă erau neclare contextele de utilizare și cum se completează sau cum se asociază categoriile produselor cu risc sau codurile CPV pentru cazul facturării către autorități, acum lucrurile sunt într-o relativă stabilitate și soluții de automatizare există, însă, cu toate acestea, în platforma FGO constatăm o plafonare a interesului care se traduce tot într-un grad mic de conformare voluntară a contribuabililor”, spune Valeriu Filip.