Doar 10% din subvenţiile agricole, prinse în buget

În timp ce în restul ţărilor din UE funcţionează scheme de protejare a sectorului agricol, România nu dispune nici de soluţii viabile, nici de banii necesari pentru aceasta. Din acest an, România nu mai poate acorda aceleaşi tipuri de subvenţii pentru agricultură; le poate însă înlocui cu noi forme de ajutor, compatibile cu reglementările europene. Aceasta pentru că, prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, ţării noastre i s-a îngăduit să acorde agriculturii astfel

În timp ce în restul ţărilor din UE funcţionează scheme de protejare a sectorului agricol, România nu dispune nici de soluţii viabile, nici de banii necesari pentru aceasta.

Din acest an, România nu mai poate acorda aceleaşi tipuri de subvenţii pentru agricultură; le poate însă înlocui cu noi forme de ajutor, compatibile cu reglementările europene. Aceasta pentru că, prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, ţării noastre i s-a îngăduit să acorde agriculturii astfel de ajutoare de stat doar pe o perioadă de tranziţie, care a expirat la sfârşitul lui 2009. Conform Ministerului Agriculturii, nivelul subvenţiilor acordate în 2007 a fost de 3,7 miliarde de lei, în 2008 de 3,3 miliarde de lei, iar în 2009, de 3,4 miliarde de lei. Dar, din suma angajată anul trecut, de la buget nu s-au acoperit decât 1,59 de miliarde de lei, diferenţa de 1,81 de miliarde de lei urmând să se regăsească în bugetul Ministerului Agriculturii pe 2010. Din cele 1,81 de miliarde, pentru sectorul zootehnic s-ar aloca peste un miliard de lei, alte 500 de milioane pentru sectorul vegetal, iar pentru sistemul de irigaţii, 112 milioane de lei, în timp ce restul de 140 de milioane de lei s-ar utiliza pentru susţinerea proiectelor SAPARD.

Socoteala de la Bruxelles nu se potriveşte cu cea de la Bucureşti

Până în prezent au fost prenotificate Comisiei Europene două scheme privind programul naţional de conservare a patrimoniului genetic al animalelor şi ameliorarea raselor. Pentru acest an, Ministerul Agriculturii are în plan alte 11 tipuri de ajutoare. Pentru a le notifica la Bruxelles, la buget trebuie să existe fondurile pentru acordarea subvenţiilor, dar ministerul de resort dispune doar de 210 milioane de lei pentru finanţarea ajutoarelor de stat în 2010, în timp ce necesarul este de 2,2 miliarde de lei. Printre cele 11 tipuri de ajutoare care se află pe lista de priorităţi, se numără: acordarea de garanţii, prin fondurile de garantare a creditelor agricole, de către instituţiile financiare, pentru ca producătorii agricoli să îşi asigure capital de lucru, subvenţii pe cap de animal la bovine, ovine şi caprine, acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli pentru pagubele suferite în caz de calamitate naturală, subvenţii în sectorul viticol, ajutor de urgenţă de 15.000 de euro/fermă etc.

Fermierii, constrânşi să păstreze doar culturile profitabile

Pentru fermele de porci şi păsări, alternativa găsită de stat la eliminarea subvenţiilor pare a fi mulţumitoare. „Sistemul de sprijin de până acum va fi practic înlocuit cu un sprijin pentru bunăstarea animalelor. Accesul la fonduri va fi facil, fermierii vor trebui doar să se înscrie în program la Ministerul Agriculturii şi vor avea obligaţia să asigure anumite condiţii pentru animale, pe un termen de minimum cinci ani“, explică Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Mai puţine soluţii au însă la îndemână cultivatorii. „Chiar aveam în plan să punem soia şi anul acesta, pentru a face o rotaţie corespunzătoare a culturilor. În noile condiţii, însă, ne vom axa pe păioase şi porumb“, spun reprezentanţii firmei Exigent din Gătaia, Timiş. Ei adaugă că, cel mai probabil, majoritatea plantelor pentru care s-au eliminat subvenţiile vor fi înlocuite, în toată ţara, cu altele mai profitabile. În celălalt capăt al României, în comuna Rădăuţi-Prut din judeţul Botoşani, vestea eliminării sprijinului statului a venit de la Capital. „Ne-au ars. Asta e! Vom pune în continuare soia, dar mai puţină. În rest, probabil că vom merge pe porumb“, ne-a declarat Gheorghiţă Delibaş, directorul general al Cooperativei Agricole Unirea.

Ajutor de stat cu voie de la Bruxelles

La sfârşitul lui 2009, Comisia Eu­ropeană a aprobat pentru România o schemă de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole şi forestiere, în vederea obţinerii de produse neagricole. Bugetul total este de 200 de milioane de euro, din Fondul European Agri­col pentru Dezvoltare Rurală şi bugetul de stat. Se estimează că de acest ajutor vor beneficia circa 550 de întreprinderi, un proiect putând obţine maximum trei milioane de euro. Ultima dată până la care se poate acorda ajutorul este 31 decembrie 2013. ­