Astfel, 34% dintre respondenți sunt optimiști și convinși că totul va fi bine, iar alți 36% consideră că viitorul depinde de ei și cred în posibilitatea de a-l construi prin deciziile pe care le iau în prezent. În mod firesc, tinerii sunt și cei mai optimiști – aproape 40% din respondenții cu vârsta cuprinsă între 26 și 45 de ani spun că privesc viitorul cu optimism –, în timp ce 40% dintre persoanele de peste 45 de ani sunt îngrijorate atunci când se gândesc la viitor.

In ceea ce priveste demersurile financiare pe care cred că ar trebui să le întreprindă pentru a-și construi un viitor mai bun, o treime dintre respondenți (31%) crede că ar trebui să economisească în mod constant minim 5-10% din venitul lunar,  33% apreciază că este suficient să economisească ocazional, iar 38% să pună deoparte veniturile suplimentare neplanificate. În general, acțiunile considerate a fi cele mai importante pentru a avea un viitor mai bun se referă la  dezvoltarea profesională și personală cu ajutorul cursurilor și auto-educării (50%), dedicarea unui timp cât mai mare familiei (48%) și mentinerea unei diete sanatoase (46%).

Totuși, atunci când vine vorba despre acțiuni efective pe care respondenții le întreprind în prezent pentru a-și asigura un viitor mai bun, există o discrepanță importantă între soluțiile gândite și acțiuni. Astfel, doar 17% dintre respondenți economisesc constant, 32% economisesc ocazional și 28% pun bani deoparte atunci când obțin venituri suplimentare neplanificate. Totodată, este interesant de observat că cel mai important lucru pe care românii îl fac în prezent pentru a-și asigura un viitor mai bun este să muncescă mult pentru a progresa în carieră (52%).