Aproape jumătate dintre participanții la studiu (49%) consideră că au făcut alegerea potrivită privind cariera lor și, la polul opus, un angajat din cinci crede că a făcut o alegere mai puțin sau deloc potrivită, mai arată sondajul.

Alegerea parcursului profesional actual reprezintă pentru 36% dintre respondenţi o opţiune proprie, în timp ce 31% au fost influenţaţi fie de facultatea urmată sau fie de job-urile anterioare.

Studiul mai arată că principalele criterii care au stat la baza alegerii carierei sunt pasiunea pentru domeniul de activitate, 34%, și abilitățile personale, 32%. Un procent de 24% dintre respondenţi spun că au fost motivaţi de siguranța locului de muncă, 24% de oportunitățile de dezvoltare profesională, 23% de oportunitățile de dezvoltare profesională, iar 22% de perspectivele de viitor ale domeniului ales.

Pasiunea pentru domeniu este importantă mai ales în cazul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani, reprezentând 46% din total, și scade odată cu vârsta, cei de 46-55 de ani având o pondere de numai 25%.

Pentru aceștia din urmă, siguranța locului de muncă este principala motivație în alegerea carierei și tot ei sunt cei care, cu un procent de 51%, au cea mai mare compatibilitate între cariera actuală și domeniul în care și-au urmat studiile.

Angajații cu vârsta între 25 și 35 de ani lucrează mai degrabă într-un domeniu diferit de cel în care s-au specializat (59%), alegerea fiind făcută în special în funcție de abilitățile personale, de oportunitățile de dezvoltare profesională, de posibilitatea de a avea venituri mai mari decât în alte domenii, precum și de perspectivele de viitor.