Unul dintre trei români din mediul urban are de rambursat un împrumut şi doar 5% dintre locuitorii de la oraş vor să ia un credit bancar în acest an, conform unui studiu publicat în raportul Financiar 2010, pe care Mediafax îl va lansa marţi, 6 iulie, la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

Conform cercetării, 34% dintre românii din mediul urban deţin individual o formă de credit. Cele mai răspândite sunt creditele bancare, în timp ce împrumuturile în magazine şi cele de tip leasing au o penetrare mai scăzută.

În ceea ce priveşte intenţiile de contractare a unui credit, 89% dintre români nu intenţionează să se îndatoreze în acest an şi numai 6% plănuiesc să ia un împrumut, sub formă de credit bancar (5%), leasing (2%) şi/sau împrumut în magazin (2%).

Majoritatea celor care intenţionează să ia un împrumut spun că vor opta pentru un credit bancar, cu scadenţă de cinci-şase ani şi o rată lunară de aproximativ 600 de lei.

Creditele bancare vor fi destinate în principal reamenajării sau achiziţiei unei locuinţe, aceste două scopuri fiind menţionate de 23%, respectiv 15% dintre cei care ar urma să contracteze credite. Refinanţarea, acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, cumpărarea unei maşini şi studiile personale sau ale copiilor sunt alte motive pentru care românii s-ar îndatora la bănci.

SURSA: Mediafax