Noul proiect de lege al “asigurarilor voluntare de sanatate”, afisat pe site-ul Ministerului Sanatatii, nu aduce mari clarificari fata de vechea lege. Cea mai importanta modificare adusa insa de proiect vizeaza excluderea de pe lista tipurilor de asigurari care pot fi incheiate la companiile de asigurari a asigurarii de tip substitutiv (cea prin care asiguratul putea opta pentru renuntarea la serviciile medicale de stat si implicit la plata partiala a CAS-ului in favoarea unei polite de asigurare privata). In concluzie, asigurarile care se vor putea incheia de acum inainte vor fi de tip suplimentar sau complementar. Cu toate acestea, intr-unul din paragrafele proiectului de lege, se mentioneaza ca asiguratorii pot acorda si polite care sa acopere serviciile medicale incluse in pachetul de servicii medicale de baza, ceea ce inseamna ca polita de asigurare substitutiva poate functiona, dar nu este definita, iar individul plateste in continuare CAS la stat, chiar daca are o polita de asigurare de sanatate care ii acopera toate serviciile medicale posibile.


In plus, in varianta expusa pe site nu mai exista trei capitole din lege, capitole care mentionau anumite facilitati fiscale pentru persoanele fizice (de 0,5% din venitul brut in contul politei si varianta ca persoanele cu venituri mai mari de 30.000 de euro sa nu mai plateasca CAS-ul din 2007). Excluderea acestor paragrafe ar avea o justificare prin faptul ca a fost introdusa cota unica de impozitare, iar facilitatile fiscale fac oricum obiectul Codului fiscal si nu al unei legi despre asigurarile de sanatate, dupa cum explica Livia Dragomir, director Allianz Tiriac.
Pe de alta parte, reforma in sistemul de sanatate nu a fost inceputa, facilitati fiscale nu exista, chiar daca in programul de guvernare exista referiri clare la acest lucru etc. O alta deficienta a sistemului de sanatate este legata de inexistenta unui pret maximal pe tipuri de servicii medicale, un standard la care medicii sa se raporteze. In plus, pachetul minim de servicii medicale asigurat de stat in contul CAS-ului nu exista.



Teoretic, prin pachetul de baza se asigura gratuit aproape orice fel de serviciu medical. Practic, daca un individ ajunge dupa 10 ale lunii la doctor sau la spital, nu mai gaseste nimic gratis pentru ca a fost epuizata suma pusa la dispozitie de Casa Asigurarilor Nationale de Sanatate. In plus, in Romania nu exista deocamdata decat sapte spitale private.
In concluzie, cel putin pana la ora actuala, deductibile sunt doar primele de asigurare incheiate de angajator, in limita a 200 de euro anual pe angajat. Fara lege si fara un cost cert al serviciului medical, cu facilitati fiscale doar pentru angajatori, asigurarile private de sanatate nu se pot dezvolta momentan decat intr-un sens: catre persoanele juridice si doar ca asigurari suplimentare (chiar daca asigura si serviciile medicale incluse in pachetul de baza).


Drept care, majoritatea companiilor care au lansat asigurari private de sanatate si-au ales ca adresant companiile. Sistemul privat functioneaza astfel pe baza unui parteneriat cu furnizorii de servicii medicale pe care ii plateste direct societatea de asigurari. Teoretic, prin acest sistem ar trebui sa dispara spaga si cozile pe la usile doctorilor. Avantajele angatilor asigurati sunt astfel evidente, cu atat mai mult cu cat asiguratorii permit alegerea doctorilor si a spitalelor, chiar in afara celor din reteaua agreata de furnizori a companiei. La ora actuala, exista patru companii care ofera polite de asigurare privata de sanatate: Allianz tiriac, Omniasig Addenda, Interamerican si Avia. De asemenea, Generali Asigurari va lansa in aceste zile polita “diagnosis”, adresata de asemenea, companiilor.








“Valoarea primelor subscrise in 2004 nu a depasit un milion de euro. Analizele efectuate ne-au aratat ca intr-o prima faza se vor dezvolta asigurarile pentru angajati.”

Cristian Constantinescu,

director general Allianz Tiriac













“Pentru dezvoltarea asigurarilor private de sanatate trebuie reglementate costurile serviciilor medicale. Abia atunci polita individuala nu ar mai fi greu de vandut.”

Tudor Moldovan,

director general Generali Asigurari






Allianz Tiriac

• Servicii acoperite prin polita:

consultatii de medicina generala, consultatii de specialitate, servicii de ambulanta, investigatii medicale, analize de laborator, interventii chirurgicale. Pot fi acoperite chiar si bolile cronice si se acorda indemnizatii pe zi de spitalizare.

• Furnizorii de servicii medicale: 100 la nivelul intregii tari. La cerere, se poate apela si la un furnizor care nu este cuprins in reteaua companiei de asigurari.

• Costuri: minimum 10-12 euro/luna.

Omniasig Addenda

• Servicii acoperite prin polita:

consultatii de medicina generala, consultatii de specialitate (trei pe an), servicii de ambulanta, electrocardiograme, analize de laborator, interventii chirurgicale, medicina preventiva etc.


• Furnizorii de servicii medicale: 250 la nivelul intregii tari. La cerere, se poate apela si la un furnizor care nu este cuprins in reteaua companiei de asigurari.

• Costuri: 50 de euro pe an – cea mai ieftina polita.

Interamerican

• Servicii acoperite prin polita:


consultatii de medicina generala, de specialitate, ambulanta, electrocardiograme, analize de laborator, interventii chirurgicale, investigatii medicale, operatiile chirurgicale in strainatate pentru anumite tipuri de polite (polita acopera in acest caz 70% din contravaloarea interventiei).


• Furnizorii de servicii medicale: 7 la nivelul intregii tari. Operatiile chirurgicale si investigatiile se realizeaza in spitalul propriu al companiei Euroclinic.


• Costuri: de la 30 de euro pe luna.