Doar bulgarii sunt mai săraci ca noi

România continuă să ocupe penultimul loc în UE după Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor la standardul puterii de cumpărare, cu 45% din media Uniunii, mai puţin decât în ţări care încă nu au aderat, precum Croaţia şi Turcia, se arată într-un comunicat prezentat luni de Eurostat. PIB pe locuitor la standardul puterii de cumpărare a fost echivalent în 2009, în România, cu 45% din media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, singurul stat membru mai sărac fiind Bulgari

România continuă să ocupe penultimul loc în UE după Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor la standardul puterii de cumpărare, cu 45% din media Uniunii, mai puţin decât în ţări care încă nu au aderat, precum Croaţia şi Turcia, se arată într-un comunicat prezentat luni de Eurostat.

PIB pe locuitor la standardul puterii de cumpărare a fost echivalent în 2009, în România, cu 45% din media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, singurul stat membru mai sărac fiind Bulgaria, cu 41% din medie.

Croaţia şi Turcia, prima pe cale să intre în UE, a doua încă în fazele preliminare ale procesului de aderare, depăşesc România ca nivel de trai după acest indicator, cu 64%, respectiv 46% din media UE.

Muntenegru, un alt stat european care nu a dobândit încă statutul de membru UE, depăşeşte Bulgaria ca PIB pe locuitor la standardul puterii de cumpărare şi se apropie de România, cu 43% din media Uniunii.

Exceptând Luxemburgul, statul membru cu cel mai ridicat PIB pe locuitor la standardul puterii de cumpărare este Irlanda, 131% faţă de media UE, urmată de Olanda (130%), Austria (124%) şi Suedia (120%). În Luxemburg, indicatorul se plasează la 268% din media UE, însă valoarea neobişnuit de ridicată se datorează numărului mare de expaţi care lucrează în ţară, care contribuie la PIB însă nu sunt consideraţi populaţie activă.

Cifre cu mult peste România sunt întîlnite şi în Marea Britanie (117%), Germania (116%), Franţa (107%), Spania (103%), Italia (102%), Grecia (95%), Slovenia (86%), Cehia (80%), Portugalia (78%), Ungaria (63%) sau Polonia (61%).

Norvegia, Elveţia şi Islanda, ţări integrate în mare măsură în spaţiul economic european, însă care nu au aderat la UE, au un PIB pe locuitor la standardul puterii de cumpărare apropiat sau chiar mult mai ridicat decât cele mai bogate ţări din Uniune. În Norvegia, indicatorul se plasează la 177% din media UE, în Elveţia la 144%, iar în Islanda la 120%.

SURSA: Mediafax