Cea mai mare cerere de mobilier de birou s-a inregistrat in perioada 1995-1997, clientii principali fiind bancile, firmele particulare, magazinele nou-infiintate si o parte din institutiile publice. In prezent s-a ajuns la o anumita saturatie, cererea atingand in ultimii doi ani un nivel care se mentine constant.
Pana in 1990, in Romania se producea, in general, mobila pentru dormitoare si sufragerii, in timp ce produsele destinate dotarii bucatariilor si birourilor erau slab reprezentate, cu exceptia mobilierului clasic din lemn. Cel modern, fabricat din placi emailate, melaminate si caserate necesita investitii substantiale, motiv pentru care era aproape inexistent. Sesizand oportunitatea aparuta pe piata interna imediat dupa 1990, o multime de societati din industria de profil s-au orientat sa produca pe plan local si acest gen de mobilier – cu materie prima importata -, unele dintre ele ajungand sa si exporte in tarile Uniunii Europene. Datorita acestui fapt, importurile au inceput sa scada treptat, ajungand de la 14 milioane dolari in 1997, la 10,4 milioane dolari in 1999.
Toate palierele pietei
sunt acoperite
La ora actuala, in industria de profil exista aproximativ 50 de firme reprezentative care produc mobilier de birou clasic si modern, cele mai importante fiind Silvarom SA, Mobexpert Prod SA, OVO Design, Pipera SA din Bucuresti, Sago Trading SRL din Brasov, Mobinex SA din Piatra Neamt.
„Oricum, fata de productia totala de mobilier realizata in Romania, aceasta grupa ramane nesemnificativa, desi cu tendinta de crestere”, afirma Aurica Sereny, director in directia de resort a Ministerului Industriei si Comertului.
Oferta este acum destul de bogata, incepand cu mobilierul ieftin acoperit cu folie, pana la cel de lux, din lemn sculptat, utilizat indeosebi pentru dotarea birourilor directorilor generali si a salilor de protocol. Acesta din urma insa, ocupa o parte foarte mica din piata.
S.C. Casa Lux 2000 SRL este unul dintre cei mai noi actori aparuti pe piata in calitate de importator. Mobilierul de birou distribuit in exclusivitate in Bucuresti este produs de Iterby Italiana Mobili – Grupul Berloni – si este structurat pe mai multe programe: pereti despartitori, operativ, executiv si prezidential. Din punctul de vedere al preturilor, firma poate satisface orice cerinta datorita multitudinii de produse si a faptului ca acestea se pot grupa in trei categorii: economic, mediu si inalt.
„Aparitia noastra pe piata romaneasca denota faptul ca incepe sa existe o anumita stabilitate si intelegere a cumparatorului pentru un produs care sa indeplineasca anumite standarde de calitate”, ne spune Cristina Adam, director la Casa Lux 2000. „Totusi, activitatea noastra este ingreunata de sistemul lent de luare a deciziilor in cazul lucrarilor mari si de faptul ca inca nu se poate realiza o mobilare completa de catre un singur furnizor, din cauza sistemului de licitatii care nu permite crearea unui ambient unitar”, continua interlocutoarea noastra.
In calitate de producator, importator si exportator de produse de acest gen, Mobexpert este acum liderul pietei romanesti. Firma produce si comercializeaza mobilier de birou operational (game proprii si importate), mobilier special (pentru expozitii, magazine, banci etc.), mobilier de birou directional, scaune si fotolii de birou. In 1999, volumul vanzarilor a fost de 19,2 milioane marci germane, segmentul de piata vizat fiind reprezentat de persoanele juridice si firmele cu mai mult de 10 angajati. Principalii clienti ai societatii Mobexpert Prod sunt Banca Bucuresti, BancPost, CEC, Curtea Constitutionala, Parlamentul si Presedintia Romaniei.
Dificultatile pe care le intampina firma sunt comune tuturor producatorilor romani de mobila, dupa cum precizeaza Alexandra Olaru, PR manager. Situatia cea mai grava, facuta deja publica prin intermediul mass – media, o constituie exportul de busteni catre tari precum Austria sau Ungaria, unde sunt prelucrati si transformati in semifabricate; se intorc apoi in Romania sub forma de PAL, PFL, placaj, cherestea, furnir, carton, materiale indispensabile industriei prelucratoare de mobila.
Toate cheltuielile care apar pe parcurs (transport, prelucrare, manopera etc.), sunt suportate indirect de producatorii romani. Cu asemenea handicap este dificil ca acestia sa mai poata fi competitivi pe pietele vest-europene. Paradoxal este ca, desi aduse din afara, semifabricatele obtinute din busteni romanesti sunt mai ieftine decat cele produse in tara, cu tehnologiile invechite existente.
Societatile membre ale Asociatiei Producatorilor de Mobila considera ca sistarea exportului de busteni ar determina companiile straine, puse in fata lipsei de materie prima, sa-si transfere capacitatile de productie in Romania, ceea ce ar insemna un aport tehnologic si investitional extrem de favorabil pentru tara noastra. Unul dintre rezultatele benefice ar fi ca preturile la produsele finite ar scadea considerabil, ceea ce le-ar spori accesibilitatea atat pe piata interna, cat si pe cea externa.
Productia interna de mobilier de birou realizata in 1999
(miliarde lei)
Birouri din lemn 84.202,5
Alt mobilier din lemn (exclusiv birouri) 37.570,4
Birouri metalice si scaune cu rame din metal 57.567,9
Mese metalice 2.804,3
Dulapuri metalice 8.974,7
Alt mobilier din metal 42.436,2