Doar Elena Lasconi mai poate salva USR. „Din pix”, cum zice Clotilde

Simona Ionescu

SURSA FOTO: Facebook, Simona Ionescu

Știrea nopții este că nici acum nu s-a decis dacă la primăria Sectorului 1 a câștigat George Tuță sau Clotilde Armand, primărița USR. Circul va continua și aici și la primăria Sectorului 2, tot cu primar USR. Electoratul li s-a împuținat, unii lideri au fugit în alte partide. Uniunea fondată de Nicușor Dan se clatină din toate încheieturile, iar președintele Cătălin Drulă a demisionat. Trebuie căutat salvatorul.

USR a eșuat la aceste alegeri. Așa arată cifrele oficiale

La alegerile locale anterioare, USR a câștigat 35 de primării în orașe mari, mici sau comune. La alegerile din 9 iunie 2024, informațiile arată că mai mult de jumătate dintre edilii aleși atunci la alegerile de duminica trecută au câștigat din partea unuia dintre partidele din coaliția de guvernare, PSD sau PNL.

Opt sau 10 primari USR au rămas pe funcții sau au fost aleși pentru prima dată la aceste alegeri. E o „victorie” la nivel de țară, iar cei mai reprezentativi sunt Elena Lasconi la Câmpulung și Dominic Fritz la Timișoara.

Elena Lasconi (SURSA FOTO: USR)
Dominic Fritz (SURSA FOTO: Facebook, Dominic Fritz)

După anunțul lui Drulă, că se retrage de la președinția partidului, primarul Fritz s-a repezit să anunțe că el e disponibil să preia frâiele USR. Nimic nu-l legitimează ca om politic menit să recâștige electoratul progresist, rezist sau haștagist, să regândească ideologia și comportamentul userist care i-au îndepărtat pe mulți români. Ca primar al Timișoarei, nu a câștigat încă un mandat la un scor mare, iar nemulțumirile vizavi de activitatea sa și de unele afaceri au fost abundente în mandatul său din 2020-2024.

Cătălin Drulă / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Salvarea USR ar putea veni din partea Elenei Lasconi, primarul care și-a recâștigat mandatul de la Câmpulung cu peste 71 la sută. Dar nu acest procent o recomandă neapărat. Modul în care l-a înfruntat anul trecut pe Drulă, când acesta a anunțat că-i retrage sprijinul politic pentru alegerile europarlamentare, i-a pus pe frunte nimbul de om politic. Era clar că Elena cerea și voia reforma USR, care părea că alunecă spre dictatura „Drulă și ai lui”.

La momentul acesta, Lasconi nu a alergat să gireze circul făcut de Clotilde Armand la primăria Sectorului 1.

Clotilde Armand (SURSA FOTO: Facebook, Clotilde Armand)

S-a așezat cu câțiva lideri din partid doar în spatele primarului Radu Mihaiu de la Sectorul 2, cu un comportament mult mai civilizat chiar dacă nici el n-a acceptat înfrângerea în fața candidatului PSD, Rareș Hopincă.

Radu Mihaiu (SURSA FOTO: Facebook, Radu Mihaiu)

Acesta e un gest, dar Elena Lasconi a mers mai departe. Și-a anunțat candidatura pentru președinția USR, conștientă că-l va avea adversar pe Fritz. Elegant, a zis că va face echipă cu colegii reprezentativi, dar că Ghinea ar trebui să facă un pas în spate. Pe Moșteanu l-a atenționat că dacă vrea să o controleze, să o manipuleze, iese și țipă – „o să afle toată țara”. Pe alți câțiva îi vrea aproape. Cred că mai degrabă vrea să le știe mișcările și să-i evalueze: dușmani sau prieteni.

Elena Lasconi va scăpa de Clotilde Armand?

Pentru tot ce a făcut de-a lungul anilor, Clotilde Armand a adus mai multe deservicii decât servicii USR. O știu și useriștii, știu și liderii lor că „Franțuzoaica” a alegat mai mereu singură pe culoarul pe care i l-a adus funcția de primar în 2020. Tot așa cum știu bine că aceasta n-a făcut mai nimic în Sectorul 1.

Elena Lasconi a fost jurnalist, om de media, a lucrat la Pro Tv și e imposibil să nu vadă câte greșeli, unele penale, are în cârcă primărița Clotilde Armand. Dacă va ajunge să reformeze ea USR, va trebui să o facă „din pix” pe Clotilde Armand. E chiar licența acesteia, repetată obsesiv ieri în fața jurnaliștilor cărora le tot spunea că a fost furată „din pix” la voturi.

Clotilde Armand trebuie să dea explicații multe, atât în fața USR, cât și a locuitorilor din Sectorul 1.

Au ajuns cei de la ANI, Curtea de Conturi și procurorii să o facă din pix penală?

Cum s-a luptat și cum a învins mafia gunoaielor și alte mafii din sector, că noi am rămas cu gunoaiele, șobolanii și gândacii, dar cu imobiliare înfloritoare?

De ce n-a făcut Clotilde Armand locuri de joacă pentru copii, de ce parcurile sunt mizerabile, de ce la telefonul primăriei răspunde un robot din „lipsuri financiare”, iar banii primăriei au rămas necheltuiți?

Cum s-a ajuns ca Primăria Sectorului 1 să cumpere de la proprietari o parcelă de pământ de vreo 130 mp, inventariată ca „spațiu verde”, pe motiv că o transformă în parcare? Și exemple mai sunt. Multe. Dar și mai multe promisiuni din 2020 mi-au rămas în amintire, ca locuitor al sectorului 1 și ca jurnalist care am scris despre ele.

În 25 sept 2020, Clotilde Armand s-a deghizat în candidatul ideal, european, care știe ce are de făcut ca un bun gospodar. Doar pentru aceste promisiuni neonorate în 4 ani și care au adus deservicii majore USR, Clotilde Armand ar trebui să fie „făcută din pix” de ai ei.

„Eu vă propun să construim împreună un oraș european. Vă propun să investim masiv, să folosim Pactul Verde European pentru a atrage fonduri europene la București. Vă propun un adevărat spital nou, nu o machetă înșelătoare. Parcări în loc de mașini pe trotuare. Școli extinse în loc de 3 schimburi. Parcuri în loc de multiple depozite de deșeuri. O poliție locală activă în loc de nepăsare”, declara în 2020 Armand.

Și tot ea promitea amenajarea unei promenade de 44 km în jurul salbei de lacuri din Sectorul 1, cu piste de biciclete și baze sportive, că va planta 50.000 de copaci și va amenaja grădinile blocurilor.

Doar Elena Lasconi mai poate salva USR. „Din pix”, cum zice Clotilde

După 4 ani, nimic din toate aceste proiecte promise nu a făcut primărița Clotilde Armand. Nici măcar o machetă într-un proiect în care a atras fonduri europene, nu un spital! Asta înseamnă progresism?

Dacă membrii USR vor vedea în Elena Lasconi salvatoarea partidului, va reuși aceasta să tranșeze, fie și doar din pix, toate aceste probleme moștenite? Timpul e scurt până la alegerile parlamentare și prezidențiale.