Majoritatea gospodăriilor românești (56%) nu dispun de acces la internet, în timp ce, dintre cele care beneficiază de acces, cele mai multe (39%) folosesc reţeaua de telefonie fixă. Utilizarea accesului mobil (2%) şi a accesului combinat, fix-mobil (3%), ocupă poziţii de nişă din acest punct de vedere.
Aproape jumătate dintre respondenţi (47%) nu au utilizat niciodată internetul, în timp ce majoritatea consistentă a celor care au utilizat internetul au făcut-o recent, în ultimele trei luni (47%).
Principala locaţie de accesare a internetului este acasă (42%), locul de muncă sau şcoala (16%) reprezentând locaţia secundară menţionată de către respondenţi. Telefonul mobil/laptopul şi internet café-urile constituie modalităţi periferice de accesare a internetului (3%), fiind, surprinzător, plasate semnificativ în urma prietenilor şi cunoştinţelor.
RCS&RDS are 45% din piaţa furnizorilor de internet
Principalii furnizori de internet pentru conexiunile fixe sunt RCS & RDS (45%), Clicknet-Romtelecom (24%) şi UPC (12%), în timp ce conexiunile mobile sunt furnizate preponderent de Orange (45%), Vodafone (33%), Zapp (6%) şi RCS & RDS (5%).
Aproape jumătate dintre respondenţi nu au putut indica viteza maximă de transfer a conexiunilor fixe de acces la internet utilizate în gospodăriile lor. Pentru 42% dintre gospodăriile ai căror respondenţi au indicat viteza maximă de transfer, aceasta cuprinsă între 1 şi 5 Mbps, în timp ce pentru alte 31%, viteza menţionată a fost între 5 şi 15 Mbps.
Valoarea medie a unei facturi lunare pentru accesul la internet prin conexiune fixă este de 40,90 lei, aceasta fluctuând, în funcţie de tipul de conexiune, între 37,40 şi 51,90 lei (inclusiv TVA).
Principalul motiv pentru care nu sunt folosite serviciile de acces la internet în gospodărie este lipsa nevoii (64%). Alte motive menţionate de către un număr semnificativ mai mic de respondenţi sunt utilizarea prea scumpă a serviciului (9%) sau costurile de instalare prea mari (6%).