Descoperire inedită în medicină! Acest tratament poate lupta împotriva unor tipuri de cancer care seceră anual sute de mii de vieți.
Peste 300 de persoane care au avut cancer de sân sau ovarian au contribuit la un studiu extrem de important privind combaterea acestei maladii, care afectează milioane de femei.
Grupul respectiv și-a donat țesutul tumoral, oferind cercetătorilor o perspectivă extrem de importantă asupra celor mai agresive și mortale forme de cancer. Medicii de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Vancouver, în colaborare cu cercetătorii de la Centrul Memorial Sloan Kettering din New York au analizat peste 35.000 de genomi, scrie Coastreporter.
Această variație ar putea sta la baza modului în care celulele se adaptează
„Am reușit să descoperim noi mutații, care au variat de la celulă la celulă”, spune dr. Ciara O’Flanagan de la Laboratorul Aparicio. „Această variație ar putea sta la baza modului în care aceste celule se adaptează, evoluează și, în cele din urmă, rezistă terapiilor”, explică ea.
Mutațiile au fost predominante în special într-un subgrup de pacienți cu cancer mamar și ovarian care au avut un grad redus de supraviețuire”, a adăugat ea.
Medicul spune că acest studiu ar putea reprezenta noi ținte de tratament pentru viitoare medicamente.
Studiul s-a concentrat pe cancerul mamar triplu negativ și pe cancerul ovarian
Studiul s-a concentrat pe cancerul mamar triplu negativ și pe cancerul ovarian, ale căror opțiuni de tratament sunt limitate la chimioterapie, radioterapie și chirurgie.
„Nu există o terapie țintită, iar acest tip de cercetare indică informații clare despre biologia acelor tumori care până în prezent au fost foarte greu de tratat”, spune O’Flanagan. „Sperăm că, în viitor, aceste noi informații vor putea ghida tratamentul”, medicul.
Noile tratamente ar putea funcționa mai bine decât chimioterapia tradițională
O’Flanagan crede că, pe baza acestui studiu, noile tratamente ar putea funcționa mai bine decât chimioterapia tradițională.
Cele două tipuri de cancer seceră anual sute de mii de vieți, notează CoastReprorter.
Descoperire importantă în Italia
Pe de altă parte, un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer, capabil să declanșeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori şi care poate crește eficacitatea medicamentelor utilizate în imunoterapie.
Descoperirea a fost realizată de cercetătorii în domeniul mecanismelor imuno-regulatoare de la Armenise-Harvard din cadrul Institutului Italian de Medicină Genomică.
Vaccinul foloseşte un virus ca un cal troian, instruind sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase. Cercetarea a fost realizată în colaborare cu compania italiano-elveţiană de biotehnologie Nouscom.
Vaccinul s-a dovedit eficient, în asociere cu un medicament utilizat în imunoterapie, în cazul unor pacienți cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică.