Doar jumătate dintre ungurii adulţi economisesc, potrivit unui studiu comandat de OTP Alapkezelo, administratorul fondului de investiţii al băncii ungare OTP Bank Nyrt, informează ziarul american Wall Street Journal.
"Economiile nu depind de venit ci de preferinţe. Ungurii par să prefere consumul imediat în locul economisirii", a declarat Istvan Hamecz, preşedintele şi directorul executiv al OTP Fund Manager, care a precizat că nivelul de venit disponibil este în general considerat principalul factor cu privire la cât de mult economisesc oamenii.
Cultura financiară este considerată în general mai puţin dezvoltată în rândul gospodăriilor ungare comparativ cu restul Europei de Vest. Educaţia financiară nu este parte a curriculum-ului naţional iar adulţii cu vârsta între 30 şi 40 de ani care au participat la sondaj s-au născut înainte de schimbarea regimului în 1989, când capitalismul a ajuns în Ungaria.
"Sub regimul socialist, statul a oferit o gamă foarte largă de servicii, astfel că oameni nu au fost nevoiţi să facă economii pentru costurile de asistenţă medicală şi pensii", a spus Hamecz.
Acest lucru pare a fi susţinut de faptul că doar 21% dintre adulţii care au luat parte la sondaj au spus că pot economisi o sumă fixă în fiecare lună.
Cu toate acestea, tendinţele economice globale accentuează importanţa economisirii, iar în ţările în care economiile sunt mai mari şi rata de investiţie este de asemenea mai mare, a precizat Hamecz.
"În ţările europene foarte bogate nu există o creştere rapidă a Produsului Intern Brut, dar mai mulţi oameni au tendinţa de a economisi", a mai spus Hamecz.
SURSA: Agerpres