Piaţa rezidenţială din Bucureşti şi împrejurimi include ceva mai mult de 900.000 de locuinţe. Dintre acestea, sub 1% sunt noi, iar procentul va ajunge la aproape 2% în următorii trei ani.

Piaţa rezidenţială din Capitală şi judeţul Ilfov cuprindea la sfârşitul anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), 908.372 locuinţe. Dintre acestea, marea majoritate, peste 75%, au fost construite înainte de 1980, iar dintre ele 42% sunt apartamente cu două camere. Astfel, apetenţa deja remarcată a românilor pentru apartamentele de acest tip are două cauze: costurile relativ mici de întreţinere raportat la suprafaţă, dar mai ales numărul mare de unităţi disponibile pe piaţă.

„Cât am vândut locuinţe, mai bine de 80% din tranzacţii au fost reprezentate de apartamente cu două camere. De fapt, alături de garsoniere, apartamentele cu două camere mergeau cel mai bine şi la închiriere“, arată Mihai Vornicu, fost proprietar de agenţie imobiliară.

În Capitală şi judeţul Ilfov, există o locuinţă la 2,81 locuitori şi o ca­me­ră la 1,1 locuitori, în condiţiile în care numărul de camere disponibile este de 2,3 milioane, iar populaţia înregistrată oficial este de 2,55 milioane de locuitori. Situaţia actuală de pe piaţa rezidenţială nu se va schimba prea curând, atâta timp cât, teoretic, în construcţie se află ceva mai mult de 70.000 de locuinţe noi (circa 8% din numărul de locuinţe vechi), dar practic doar 25% dintre acestea sunt efectiv în construcţie şi au şanse să fie livrate pe piaţă în următorii trei ani.

Locuinţele noi, în marja de eroare

183-40920-30_ruleta_44.jpgFaţă de cele peste 900.000 de locuinţe   existente pe piaţă, doar circa 8.000 de locuinţe noi vor fi livrate până în 2010, reprezentând 0,88% din total. Înseamnă că, în următorii cel puţin cinci ani, tranzacţiile din segmentul rezidenţial vor avea ca ţintă majoră apartamentele vechi, preţul acestora rămânând reper, chiar dacă a fost distorsionat de introducerea programului Prima Casă. „Programul guvernamental atât de mediatizat este un instrument electoral agreat cu greu de bănci, înşelător pentru dezvoltatori şi o iluzie pentru cumpărători“, susţine Vlad Vlăsceanu, directorul târgului imobiliar Timon.

Evoluţia raportului locuinţe noi/vechi este puţin probabil să se modifice, motivele fiind numeroase. Finanţările, atât pentru companii, cât şi cele de retail, sunt în declin accentuat, falimentele dezvoltatorilor încep să apară, cel mai răsunător nume fiind momentan cel al firmei parte a Copper Beech, care dezvolta proiectul Blue Towers, cu circa 200 de apartamente. La acestea se adaugă neîncrederea accentuată a potenţialilor cumpărători în evoluţia normală a pieţei, din cauza crizei economice şi a nesiguranţei pe toate planurile, produsă de aceasta.

În concluzie, potrivit unui studiu realizat de agenţia imobiliară RealTime pentru Timon, dezvoltatorii s-au orientat către clasa medie şi sub-medie, fapt ce se poate observa prin continuarea sau începerea de lucrări în zonele cele mai ieftine. În sudul Capitalei, spre exemplu, s-au înregistrat cele mai puţine amânări: doar 11% dintre cele 4.650 de locuinţe aflate în construcţie.

Oricum, principala caracteristică a pieţei rămâne oferta scăzută care, alături de efectele financiare ale crizei, va determina continuarea blocajului din piaţă.

Repartiţia ofertelor de locuinţe vechi în Bucureşti, pe tipuri de locuinţe

Preferăm 2 camere
Majoritatea apartamentelor vechi aflate pe piaţa bucureşteană sunt cele cu două camere. Acestea sunt cele mai căutate locuinţe pentru vânzare, dar şi pentru închiriere.

183-40922-30_g1_44.jpg

8.031 de locuinţe noi vor fi disponibile pe piaţa din Capitală şi judeţul Ilfov, până în anul 2010. Până în 2012, numărul de locuinţe noi livrate va fi de 17.000

183-40923-capital_30.jpg