După ce s-a eschivat să facă public bugetul pentru 2015 – în ciuda termenului legal depăşit şi a presiunii mediului economic – premierul Victor Ponta este somat acum să-şi asume „consecinţele dezastrului bugetar” chiar de preşedintele ales, Klaus Iohannis.
Cu toate că a aruncat în aer finanţele ţării, promiţând pe bandă rulantă majorări de pensii, salarii, ajutoare şi indemnizaţii, Victor Ponta nu a ajuns la Cotroceni şi nu a scăpat de întocmirea bugetului, aşa cum spera, recent. Atât el, cât şi ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, au declarat, în campanie, că nu are rost să scrie bugetul pentru că aceasta va fi misiunea noului prim ministru.
Acum, premierul încă în funcţie are o în mână o grenadă cu fitilul aprins chiar de el pe care nu ar trebui să o paseze altcuiva. Trebuie să demonstreze că ceea ce a susţinut vehement în campanie – că bugetul va acoperi toate angajamentele de plată, fără majorarea taxelor – este posibil.
Atât el, cât şi miniştrii săi de resort au dat asigurări ferme că nu este nevoie să crească fiscalitatea, că există bani pentru a acoperi: 2,7 miliarde de lei în plus pentru pensii, 1 miliard pentru ajutoare şi indemnizaţii, 2,5 miliarde lei pentru apărare, 6 miliarde lei pentru reducerea CAS şi 5 miliarde lei pentru diminuarea deficitului bugetar la 1,4% din PIB (celebrul Medium Term Obligation asumat prin Compactul fiscal la nivel european) şi alte cheltuieli neestimate, cum ar fi majorarea salariilor în educaţie cu 10% anual până în 2017.
Premierul Ponta trebuie să dovedească acum că a avut bună credinţă şi responsabilitate în gestionarea finanţelor ţării şi că toate promisiunile de bani nu au fost „pomeni electorale”, cum a arătat presa, ci măsuri sustenabile.
Aşa cum se prefigurează datele bugetului pentru 2015, pentru că „doar Ponta” a susţinut că poate să facă minunea bugetară – creştere enormă de cheltuieli, fără creşterea taxelor-, „doar” Ponta trebuie să scrie bugetul.
Despre pomenile electorale ale lui Victor Ponta, Capital a scris aici: