Din clasamentul celor mai sigure 50 de bănci la nivel global, doar Société Générale deţine în ţara noastră o bancă mare. Alte cinci sunt prezente fie prin simple birouri, fie ca acţionari la jucători mici.

Trei bănci franceze, una germană, una italiană şi una spaniolă sunt singurele prezenţe în topul celor mai sigure 50 de bănci ale lumii care derulează afaceri şi în România. Mai mult, în clasamentul realizat de Global Finance în funcţie de calificativele acordate de cele mai importante agenţii de rating nu se regăşeşte nicio bancă din Austria sau Grecia, ţări care domină sistemul bancar autohton. Reprezentantele celor două ţări deţin împreună aproape 55% din totalul capitalului străin investit în băncile locale, potrivit ultimelor date BNR.

Dintre cele şase bănci aflate în top, una singură are o prezenţă remarcabilă şi în România. Este vorba despre Société Générale (locul 4), care deţine pachetul majoritar de acţiuni al celui de-al doilea jucător local, BRD. În rest, BNP Paribas (locul 9) este prezentă prin intermediul companiei de credit de consum Cetelem, Intesa Sanpaolo (locul 29) adună mai puţin de 1% din totalul activelor sistemului bancar, în timp ce Deutsche Bank (locul 28) şi La Caixa din Spania (locul 30) sunt prezente la noi în ţară doar prin birouri cu funcţiuni mai degrabă de marke­ting.  Cea de-a şasea bancă din top prezentă în ţara noastră este Crédit Agricole din Franţa (locul 19), care din mai 2008 deţine majoritar Emporiki Bank, instituţie de credit de dimensiuni reduse pe piaţa românească.

Ieşiţi din topul siguranţei

175-36758-27_moneylock_36.jpgLa nivel global, clasamentul celor mai sigure bănci este dominat de Franţa şi Canada, prezente cu câte şase bănci, urmate de Germania şi Spania, cu cinci şi, respectiv, patru bănci. Instituţiile de credit din Elveţia, considerate dintotdeauna printre cele mai sigure, marchează doar trei prezenţe în top (instituţia cantonală Zuercher Kantonalbank, UBS şi Crédit Suisse), iar cele din SUA, patru (Bank of New York Mellon, JP Morgan Chase, Wells Fargo şi US Bancorp).

Cel mai răsunător nume care a părăsit topul în ultimul an este Barclays, situată în 2008 pe locul 45. Grupului britanic i se adaugă o bancă regională germană, una japoneză (Mitsubishi) şi una din Belgia (AXA Bank), ţară care a rămas astfel fără nicio prezenţă în clasamentul celor mai sigure 50 de bănci. Barclays este a doua mare bancă din Marea Britanie după HSBC. După ce s-a confruntat cu probleme majore la începutul anu­lui a reuşit să se redreseze, crescând veniturile din tranzacţii cu acţiuni şi cu titluri de stat. La finele primelor şase luni, a afişat un profit net mai mare cu 10% faţă de perioada similară din 2008, marcând câştiguri de 1,89 miliarde de lire sterline.

Cele 50 de bănci considerate de Global Finance „cele mai sigure din lume“ au fost selectate dintr-un număr de 500 de instituţii de credit. Pentru selecţie au fost folosite ratingurile acordate de Moody’s, Standard&Poor’s şi Fitch. Acestea au nivelul maxim pentru primele cinci bănci din top şi peste A în cazul tuturor celorlalte, chiar dacă multe instituţii nu au fost ferite de criza creditelor subprime şi a activelor toxice sau au beneficiat de ajutoare de stat masive. Dominat anul acesta de instituţii de stat, clasamentul a ajuns la cea de-a 18-a ediţie.

Top trei format din bănci de stat

KFW Liderul topului este o bancă guverna­mentală germană specilizată pe microfinanţări pentru IMM, cu afaceri de peste 470 miliarde de euro. După doi ani de pierderi, a revenit pe profit în primele şase luni din 2009 (câştig net de 478 de milioane de euro). Profitul din operaţiuni a depăşit 1,2 miliarde de euro, însă a pierdut doar din provizioane pentru creditele neperformante peste 400 de milioane de euro. KfW a reuşit „performanţa“ de a transfera 400 de milioane de dolari către banca americană Lehman Brothers chiar în ziua în care aceasta cerea declanşarea falimentului.

Caisse des Depôts et Consignation (Franţa) şi Bank Nederland Gemeenten (Olanda), adică ocupantele locurilor doi şi trei în top, au un profil de activitate asemănător şi au ca acţionar majoritar statul. Ambele activează cu precădere în zona finanţării administraţiilor locale şi atrag depozite de la populaţie. Caisse de Depôts operează şi ca administrator al fondurilor de pensii din Franţa. Banca administrează şi un portofoliu important de acţiuni ale companiilor mari din ţara de origine. Deşi a avut pierderi în 2008, a primit un rating foarte bun din partea Standard&Poor’s: AAA cu perspectivă stabilă, cu un singur nivel sub ratingul maxim posibil.

Bank Nederlands Gemeenten, deţinută în pro­porţie de 50% de statul olandez, se adresează exclusiv autorităţilor locale. Şi olandezii au rating triplu A. Niciodată în istoria de 95 de ani, banca nu a acordat credite persoanelor fizice.

Siguranţă plătită din banii contribuabililor

Franţa Patru din cele şase bănci franceze prezente în topul celor mai sigure bănci au beneficiat în două rânduri de ajutoare de stat. Société Générale, BNP Paribas, Crédit Agricole, şi CDC (deţinută de statul francez) au împărţit îm­preună cu alte două bănci două tranşe de câte 10,5 miliarde de euro la finele lui 2008 şi la începutul lui 2009. BNP Paribas (locul 9) a primit, în plus, în aprilie, o infuzie de 5,1 miliarde euro, statul francez devenind principalul acţionar al băncii, cu o participaţie de 17%.

SUA Străine de ajutoarele de stat nu sunt nici cele patru bănci americane din top. US Bancorp, Wells Fargo, JP Morgan Chase şi Bank of New York Mellon au luat parte la programul TARP, prin care guvernul SUA a ajutat cu 700 miliarde de dolari băncile cu probleme. Doar JP Morgan a returnat o sumă importantă (25 miliarde USD). Wells Fargo nu a primit avizul pentru a returna banii, deşi a luat peste 25 miliarde USD, în timp ce US Bancorp şi New York Mellon au returnat 6,6 miliarde şi, respectiv, 3,3 miliarde USD.

175-36759-capital_27.jpg