Conform sondajului YouGov comandat de DPA, 22% se aşteaptă ca pandemia să continue să le afecteze grav viaţa.
Virusul a ajuns în Germania în urmă cu aproape un an, cu prima infecţie cunoscută pe 27 ianuarie în Bavaria. Din acel moment, peste 1,6 milioane de persoane s-au infectat în ţară şi mai mult de 30.000 au murit.
Cea mai mare campanie de vaccinare din istoria Germaniei
Începutul celei mai mari campanii de vaccinare din istoria Germaniei duminică a adus o oarecare speranţă, dar mulţi rămân sceptici.
YouGov a chestionat 2.035 de persoane între 21 şi 23 decembrie, când UE aprobase deja un vaccin şi era clar că vaccinările ar începe în Germania pe 27 decembrie.
Doar 20% se aşteaptă ca meciurile de fotbal din Bundesliga să fie reluate în prezenţa mulţimilor până la sfârşitul anului 2021, în timp ce 54% nu cred.
Numai 7% cred că cinematografele, teatrele şi sălile de concerte se vor deschide fără restricţii privind numărul de vizitatori sau regulile de igienă. Un total de 72% se aşteaptă ca acestea să se deschidă în timpul anului în anumite condiţii, în timp ce 12% cred că ele vor rămâne închise.
Doar 9% cred că măştile vor dispărea din viaţa cotidiană, în timp ce 84% se aşteaptă ca publicul să fie obligat să poarte acoperire pentru nas şi gură cel puţin în unele locuri până la sfârşitul anului. Regulile actuale impun purtarea măştilor în locuri publice, inclusiv magazine şi transport public.
Germania nu e de acord cu cedarea licenței vaccinului Pfizer-BioNTech
Guvernul de la Berlin consideră că societatea farmaceutică germană BioNTech şi partenerul ei american Pfizer îşi vor putea spori producţia de vaccin împotriva COVID-19 şi exclude o cedare a licenţei acestui vaccin către alte companii, în timp ce preconizează începerea vaccinării populaţiei generale în Germania de la jumătatea anului 2021.
„Obiectivul nostru este ca începând din februarie şi martie să poată fi produse mai multe vaccinuri în Germania”, a declarat luni ministrul german al sănătăţii Jens Spahn la postul public ZDF, citat de agenţia EFE, conform Agerpres.
El a respins sugestia social-democraţilor de a fi transferată licenţa acestui vaccin către alte companii farmaceutice în vederea suplimentării producţiei. „Vorbim despre o producţie foarte complexă, cu înalte standarde de calitate şi securitate, care nu poate fi transferată niciunei alte firme”, a susţinut ministrul german, amintind că BioNTech a cumpărat la Marburg (vestul Germaniei) o unitate de producţie a companiei farmaceutice elveţiene Novartis, având astfel perspectiva creşterii capacităţii.
Comisia Europeană a contractat în numele statelor membre ale Uniunii Europene 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane de doze. Cele 200 de milioane de doze vor fi livrate până în septembrie 2021. Acestea vor fi suficiente pentru vaccinarea a 100 de milioane din cele aproape 450 de milioane de persoane cât numără împreună statele UE.