Banca Nationala a stabilit sa mentina dobanda de politica monetara la acelasi nivel de 10,25%. In aceeasi sedinta a Consiliului de Administratie s-a decis ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit sa fie redusa de la 20% la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie. In schimb, rata rezervelor minime obligaorii aplicabile pasivelor in valuta vor ramane neschimbate.Potrivit analistului Bogdan Baltazar, banca centrala transmite un
Banca Nationala a stabilit sa mentina dobanda de politica monetara la acelasi nivel de 10,25%. In aceeasi sedinta a Consiliului de Administratie s-a decis ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit sa fie redusa de la 20% la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie. In schimb, rata rezervelor minime obligaorii aplicabile pasivelor in valuta vor ramane neschimbate.
Potrivit analistului Bogdan Baltazar, banca centrala transmite un semnal bun in piata, deoarece, pe actualele considerente, cresterea ratei ar putea duce la un lant de crestere a dobanzilor din piata, iar coborarea acesteia ar fi insemnat o provocare a speculatorilor.
Referitor la decizia asupra reducerii rezervelor minime obligatorii la pasivele in moneda nationala, Baltazar apreciaza ca aceasta mutare ar impinge mai multi bani in piata, lucru ce ar contribui la o relaxare a creditarii pe segmentul interbancar, eventual la o reducere a dobanzilor aplicabile pe aceasta piata.
Citeste si :
Fed reduce dobânda până la cel mai mic nivel din ultimii patru ani