Dobânda Euribor la trei luni, de creditare pe piaţa interbancară din zona euro, folosită şi la calcularea dobânzii împrumuturilor în monedă europeană acordate prin programul „Prima Casă”, a scăzut, luni, la un nou minim istoric, de 1,108%.
Euribor la trei luni a înregistrat valori minime record zilnice începând de marţi, când a scăzut până la 1,206%, ca urmare a fondurilor de aproape 450 de miliarde de euro injectate de Banca Centrală Europeană (BCE) în piaţa financiară. Rata dobânzii a coborât la 1,195% miercuri, la 1,145% joi şi 1,12% vineri.
Strategia BCE de a reduce dobânda de politică monetară la un minim istoric record de 1% şi de a injecta fonduri de sute de miliarde de euro în piaţa financiară a coborât rata EURIBOR cu peste patru puncte procentuale de la nivelul record înregistrat în septembrie 2009, după prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers.
BCE a anunţat, miercuri, o infuzie de 442,24 miliarde euro în pieţele financiare, în urma primei operaţiuni de refinanţare pe un an derulată de instituţie, care reprezintă totodată cea mai mare infuzie de lichiditate din istoria băncii.
Rata Euribor la trei luni este principalul reper al activităţii de creditare de pe piaţa interbancară, indicând atât aşteptările instituţiilor financiare cu privire la evoluţia dobânzilor de referinţă, cât şi predispoziţia băncilor pentru creditare.
Rata dobânzii la împrumuturile în euro prin programul ade achiziţie de locuinţe aprobat de Guvern este calculată în funcţie de dobânda Euribor la trei luni plus maxim 4 puncte procentuale.