Dobânda la euro va sta jos pentru „multă vreme”

Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine pentru mult timp dobânda cheie la un nivel redus istoric, de 1%, ca urmare a redresării economice fragile, potrivit estimărilor mai multor analişti. Conducerea BCE va decide, joi, menţinerea dobânzii de politică monetară la 1%, nivel la care se află din luna mai, consideră analiştii citaţi de AFP, preluată de Mediafax."BCE va considera din nou că nivelul dobânzii cheie este corespunzător momentului şi va sublinia incertitudinile ridic

Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine pentru mult timp dobânda cheie la un nivel redus istoric, de 1%, ca urmare a redresării economice fragile, potrivit estimărilor mai multor analişti.

Conducerea BCE va decide, joi, menţinerea dobânzii de politică monetară la 1%, nivel la care se află din luna mai, consideră analiştii citaţi de AFP, preluată de Mediafax.

„BCE va considera din nou că nivelul dobânzii cheie este corespunzător momentului şi va sublinia incertitudinile ridicate din economie”, a declarat, Jorg Kramer, economist şef la Commerzbank.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a repetat acest mesaj în ultimele câteva luni.

„Relansarea economică din zona euro este ezitantă, inflaţia a încetinit, iar creditarea, cu câteva excepţii, continuă să aibă un trend descendent’, a arătat Nikolaus Keis, analist la UniCredit.

BCE nu are altă soluţie decât să aştepte îmbunătăţirea condiţiilor economice, iar majorarea dobânzii de politică monetară nu va avea loc înainte de jumătatea anului 2010, anticipează analiştii.

Avantaj la creditele în euro

Acest fapt îi va ajuta pe cei care au credite în euro, inclusiv pe cei care au contractat un împrumut prin programul Prima casă.

Dobânzile în moneda unică europeană, inclusiv cele de pe piaţa internă, sunt calculate pornindu-se la nivelul EURIBOR, astfel că politica Băncii Centrale Europene de menţinere la un nivel scăzut a dobânzii de politică monetară va influenţa şi nivelul EURIBOR.

Consecinţa directă este că ratele la creditele în euro nu vor creşte, împrumuturile în moneda unică europeană fiind mai atractive decât cele în lei.

În ceea ce priveşte ratele la împrumuturile în moneda naţională acestea sunt puse sub presiune de o eventuală depreciere semnificativă a leului care ar putea fi, însă, contrabalansată de o reducere a dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională.

Prima ocazie este mâine, când are loc şedinţa Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale pe probleme de politică monetară. Analiştii estimează, însă, că BNR nu va menţine nivelul dobânzii-cheie la 8%, stabilit la ultima şedinţă, cea din data de 29 septembrie, când dobânda de politică monetară a fost scăzută cu o jumătate de punct procentual.