După ce datoria publică a explodat anul trecut, cu un deficit bugetar de 102 miliarde de lei, Guvernul a plătit în prima jumătate a anului curent dobânzi record de 8,6 miliarde de lei.
România continuă și în acest an cu un deficit foarte ridicat. A crescut în urma rectificării bugetare
În acest context, statul continuă şi în anul curent cu un deficit foarte ridicat, care ar ajunge de la 80 miliarde lei la aproape 83 miliarde lei în urma rectificării bugetare, conform informațiilor transmise de profit.ro
De asemenea, statul face și planuri pentru cheltuieli, precum Programul Naţional de Investiţii Anghel Salingy, care ar urma să aibă un buget de 50 de miliarde de lei în intervalul 2021-2028.
Cheltuielile cu dobânzile şi comisioanele pentru datoria publică guvernamentală
Pentru întreg anul, cheltuielile cu dobânzile şi comisioanele pentru datoria publică guvernamentală sunt estimate la 16,63 miliarde lei, o sumă record. În primele şase luni ale anului trecut, dobânzile s-au ridicat la 8,35 miliarde de lei, iar pentru întreg anul 2020 la 13,9 miliarde lei.
Totodată, veniturile bugetului în primele şase luni ale acestui an au fost de 176,38 miliarde lei, iar cheltuielile de 210,19 miliarde lei, rezultând într-un deficit de 33,8 miliarde lei.
Datele publicate de Ministerul Finanţelor arată faptul că nivelul îndatorării statului s-a situat la 49,5% din PIB în luna iunie, în scădere uşoară de la 49,7% în luna mai, potrivit sursei menționate.
Mai mult, pragul de 50% a fost cel mai probabil depăşit în luna iulie, lună pentru care ministerul nu a publicat date, după ce statul a împrumutat la începutul lunii 3,5 miliarde de euro, respectiv 17,2 miliarde lei de pe piaţa externă, transmite sursa menționată. Ieşirea pe piaţa externă a fost motivată şi de nevoia de a-şi acoperi necesarul de finanţare în contextul unor luni în care a împrumutat mai greu de pe piaţa internă.
Sursă foto: Dreamstime