Dobanzile bancare cresc abia la anul

Explozia creditelor neguvernamentale nu a avut la origine doar cresterea nivelului de trai si scaderea dobanzilor. Semnalele transmise si acum de piata monetara romaneasca indica faptul ca bancile si-au pierdut din sursele traditionale de plasare a resurselor. Astfel, daca pana acum aproximativ doi ani, profiturile bancare erau scoase aproape exclusiv din tranzactii pe interbancar, depozite la BNR sau cu titluri de stat, ultima jumatate de an indica o schimbare totala de optica. Chiar daca Banca

Explozia creditelor neguvernamentale nu a avut la origine doar cresterea nivelului de trai si scaderea dobanzilor. Semnalele transmise si acum de piata monetara romaneasca indica faptul ca bancile si-au pierdut din sursele traditionale de plasare a resurselor. Astfel, daca pana acum aproximativ doi ani, profiturile bancare erau scoase aproape exclusiv din tranzactii pe interbancar, depozite la BNR sau cu titluri de stat, ultima jumatate de an indica o schimbare totala de optica. Chiar daca Banca Centrala a platit in ultima perioada dobanzi atractive de peste 18% in cadrul operatiunilor de sterilizare, cota foarte mare a rezervelor minime obligatorii constituite de banci la BNR, cota slab remunerata, scade din atractivitatea acestui gen de plasament bancar. Din primavara lui 2003, emisiunile Ministerului Finantelor au fost in totalitate respinse din cauza dobanzilor total neatractive pentru banci. Chiar obligatiunile interne pe termene scurte, de pana la sase luni, au fost respinse. Ecartul dintre ratele dobanzilor la depozitele nou constituite pe piata monetara si cele ale titlurilor de stat s-a incadrat in marje destul de ridicate, intre 4,5 si 4,6 puncte procentuale. In aceste conditii bancile s-au indreptat spre plasamente in credite neguvernamentale sau asa cum a sesizat Radu Limpede, analist financiar, in creditarea economiei reale. In ultima perioada am asistat la cateva premiere: un credit sindicalizat in lei de 70 milioane euro pentru infrastructura AND, negarantat de stat, si o garantie BERD pentru acoperirea riscului pe care BRD si-l asuma creditand mari producatori si comercianti din agricultura.

Toamna dobanzile scad, dar alegerile le vor mari

Totusi actualele conditii de dezvoltare a pietii monetare indica pentru urmatoarele doua, trei luni o usoara scadere a dobanzilor acordate de BNR la depozitele atrase in cadrul procesului de sterilizare, dar si o crestere a celor acordate de MF, cu 0,5%, maximum 1%. „Daca BNR va scade dobanda la acest tip de depozie este clar ca vom asista si la o scadere a dobanzilor la depozitele bancare ale populatiei. Logic, BNR ar trebui sa scada dobanda pana la nivelul de 17%, cu atat mai mult cu cat sunt semnale clare ca inflatia la sfarsitul anului va fi de maximum 13%, iar la un raport international euro/dolar de 1:1,12-1,14, presiunile pe cursul de schimb au disparut”, este de parere Adrain Batagui, director Trezorerie, Piraeus Bank. Vicepresedintele Raiffeisen Bank, Rasvan Radu, apreciaza ca „la ora actuala dobanzile s-au stabilizat, sunt in line cu inflatia. Per ansamblu, eu vad o noua aliniere cu inflatia si eventual o tendinta de scadere.”
Cu toate acestea, sfarsitul lui 2003 si primele luni ale lui 2004 vor fi sigur marcate de o micsorare a ecartului dintre dobanzile acordate de MF si BNR bancilor comerciale si implicit a celor acordate de banci pentru resursele atrase de la populatie, fiind incurajate cu precadere depozitele cu termen cat mai lung. Finantele vor fi obligate in 2004 sa recurga si la imprumuturile interne, cu atat mai mult cu cat programul social anuntat de partidul de guvernamant va antrena costuri mai mult decat ridicate.

Evolutia dobanzilor in urmatoarele opt luni

· Lunile de toamna vor aduce, cel mai probabil ,un usor val de scadere a dobanzilor la depozitele bancare ale populatiei, de cel mult un procent. Previziunile sunt generate de asteptata decizie a BNR de a reduce cu cel mult un procent dobanzile la depozitele pe o luna atrase de la banci.
    Probabilitate 70%

· Sfarsitul lui 2003 si primele luni ale lui 2004 vor aduce o noua crestere a dobanzilor la depozitele populatiei. Cresterea este generata, in opinia analistilor, de amplul program de asistenta sociala anuntat de partidul de guvernamant, a carui finantare se va realiza si prin imprumuturi interne ale Finantelor, determinand cresterea dobanzilor practicate acum la titlurile de stat.
        Probabilitate 60%