Dobânzile bancare din România, cele mai mari din Europa
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut Băncii Naționale a României (BNR) să comunice public măsurile adoptate în contextul în care dobânzile bancare din România sunt cele mai mari din Europa, iar profiturile băncilor ating niveluri record.
Potrivit FACIAS, în 2023, profiturile majorității băncilor din top 10 au crescut cu procente cuprinse între 14% și 50%, în timp ce românii se confruntă cu o sărăcie tot mai accentuată.
Sub masca unui sistem bancar extrem de profitabil, cel mai rentabil din Uniunea Europeană, se ascunde o realitate cruntă pentru cetățenii români: dobânzi exorbitante și practici bancare care împing populația spre pragul de supraviețuire financiară.
Conform datelor obținute de FACIAS, băncile din România au înregistrat o creștere a creditării cu 7% și a profiturilor cu până la 50%, în contrast puternic cu creșterea modestă de 2% a PIB-ului național în 2023. În plus, randamentul capitalurilor băncilor românești este aproape dublu față de media europeană.
Fundația a subliniat că această discrepanță este susținută de politici de creditare care impun debitorilor dobânzi disproporționat de mari comparativ cu cele oferite la depozite.
În acest context, a trimis o adresă oficială către BNR pentru a verifica modul în care aceasta își îndeplinește obligațiile de reglementare și supraveghere a instituțiilor de credit, cu scopul de a asigura stabilitatea financiară pentru români. așa cum este garantat prin Constituție.
FACIAS solicită statului o fiscalitate echitabilă
Solicitarea FACIAS către statul român de a asigura o fiscalitate echitabilă are la bază mai multe aspecte, pe lângă dobânzile bancare uriașe. De exemplu, conform datelor analizate, în Berlin, capitala Germaniei, produsele de bază se vând la prețuri mai mici sau la același nivel cu cele din România. Problema este că veniturile din țara noastră sunt de 3 ori mai mici decât cele din Germania.
De exemplu, salariul mediu brut în Germania este de 4.100 euro în timp ce în România este de 1.600 euro. Salariul minim brut pe economie în România este de 600 euro în timp ce în Germania acesta ajunge la 1.600 euro. Deci românii plătesc același preț pentru mâncare ca nemții, plătesc dobânzi mult mai mari pentru creditele bancare, dar cu toate astea câștigă de 3 ori mai puțin, iar asta este revoltător.
FACIAS solicită autorităților să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui nivel de trai decent pentru toți cetățenii conform art. 47 din Constituția României.