inacceptabile. Datorita liberalizarii contului de capital, dobanzile la depozite au scazut de-a dreptul haotic. Au fost cazuri in care bancile reduceau dobanzile o data la sapte zile. Asa au ajuns unele banci sa remunereze depozitele in lei ale populatiei cu 5%-6%. Este clar ca in perioada urmatoare vom asista la o stabilizare a nivelului acestora. Pericolul liberalizarii pare trecut, iar media pietei ar trebui sa se stabilizeze in jur de 7%-8%. La credite, situatia este putin diferita. Dupa toate probabilitatile, nivelul dobanzii la creditele in lei se va stabiliza la un nivel de 15% pe an, chiar daca pentru a intra intr-adevar in competitie cu creditele in valuta, nivelul acestora ar trebui sa mai scada. Bancherii considera insa ca marjele de profit ale bancilor s-au micsorat foarte mult in ultimul an si ar fi cazul ca si aici sa se opereze o stabilizare in jurul marjei de 5,40% (care include si nivelul rezervelor minime obligatorii la BNR), cat a anuntat BNR ca au fost in luna februarie.Cu toate acestea, bancile vor trebui sa-si rezolve problemele legate de excesul de lichiditate din piata. In conditiile actuale, orientarea va fi clara catre creditele de consum pentru populatie. Piata de retail nu va putea inghiti intregul exces de lichiditate, iar bancile ar trebui sa se gandeasca serios la imbunatatirea conditiilor de finantare a productiei realizate de IMM-uri. Cum insa birocratia ramane in continuare mare pe acest segment, raman riscurile clare ca leii sa ia in continuare drumul consumului care, la randul sau, s-ar putea intoarce impotriva inflatiei, asa ca evolutia dobanzilor la nivelul intregului an 2005 ramane in continuare instabila.
Evolutia Dobanzilor la depozite
In ultimul an, trendul dobanzilor la depozitele in lei ale populatiei a fost continuu descendent. Totusi, primul trimestru din acest an a depasit toate recordurile, media dobanzilor din piata scazand cu mai mult de un procent de la luna la luna.
Evolutia Dobanzilor la credite
Chiar daca si dobanzile la creditele in lei a inregistrat o scadere constanta, ea a fost mult mai lenta decat cea de la depozitele in lei ale populatiei. In ciuda unor scaderi bruste operate de unele banci, pana la 13%-14%, in martie, dobanzile la creditele in lei nu au coborat sub 20%.