comerciale, atat la credite, cat si la depozite. Tendinta de scadere a dobanzilor pasive (la depozitele bancare ale populatiei) a fost observata clar in lunile de toamna, nivelul lor coborand sub 15%. Perspectiva micsorarii in continuare a randamentelor bancare la depozite este clar conturata de remuneratiile acordate de Ministerul Finantelor la titlurile de stat, unde dobanzile au coborat in cadrul ultimelor trei emisiuni de la 14% la 12,25%.Bancherii sunt insa de parere ca, indiferent de reduc
comerciale, atat la credite, cat si la depozite. Tendinta de scadere a dobanzilor pasive (la depozitele bancare ale populatiei) a fost observata clar in lunile de toamna, nivelul lor coborand sub 15%. Perspectiva micsorarii in continuare a randamentelor bancare la depozite este clar conturata de remuneratiile acordate de Ministerul Finantelor la titlurile de stat, unde dobanzile au coborat in cadrul ultimelor trei emisiuni de la 14% la 12,25%.Bancherii sunt insa de parere ca, indiferent de reducerile dobanzii de interventie pe care BNR le-ar mai opera pana la sfarsitul anului, bancile nu vor scadea cu mai mult de jumatate de procent dobanzile la depozitele bancare. Previziunile dealerilor bancari oscileaza in privinta procentelor cu care BNR va mai micsora dobanda pana la sfarsitul anului din cauza posibilelor presiuni inflationiste. Cu toate acestea exista si voci care sustin ca dobanda de referinta la inceputul anului viitor ar putea ajunge la 16,75%, urmand ca, pana in aprilie anul viitor, nivelul acesteia sa fie de 15,5%, pentru a crea conditii propice de liberalizare a contului de capital.
Plasam banii pe termen de o luna?
Semnul de intrebare al dealerilor este cel referitor la necesitatea micsorarii diferentialului de dobanda. Si nu este vorba doar de diferentialul dintre dobanzile la depozite fata de cele la creditele in lei, ci si de cel dintre dobanzile la lei si cele in valuta, mentionand ca exista posibilitatea ca acesta sa fie semnificativ modificat in viitor. Un alt aspect legat de evolutia dobanzilor, remarcat de bancheri, se leaga de remuneratiile la depozitele constituite pe o luna comparativ cu cele pe un an. „Mai exista banci care au in continuare dobanzile la un an sau noua luni mai mari sau cel putin egale cu cele acordate la depozitele constituite pe o luna sau trei luni. Consideram ca, in actualele previziuni de evolutie a inflatiei, rolurile acestor dobanzi ar trebui sa se inverseze.”, declara unul din trezorierii bancari. Mai exact, este posibil ca in perioada urmatoare sa asistam la o usoara mutatie pe piata dobanzilor, banii plasati pe termen scurt urmand a fi ceva mai bine remunerati decat cei plasati pe termen lung in depozite bancare. Daca la nivelul dobanzilor pasive nu se vad miscari semnificative pe acest sfarsit de an, pe piata dobanzilor la creditele in lei nu se vad aproape deloc modificari. Bancile nu si-au manifestat in nici un fel intentia de a reflecta scaderea dobanzii de interventie operata de BNR (n.r.- destul de mica dealtfel, de numai 0,5%) in dobanzile la credite.