Scaderea accentuata a dobanzilor din ultimul an si continuarea acesteia in tandem cu rata inflatiei au transformat depozitele bancare in instrumente aproape neatractive pentru populatie. Obisnuite cu profitul imediat din depozite pe termen scurt, persoanele fizice privesc cu ingrijorare dobanzile care nu mai depasesc 15% pe an pentru termene de una si trei luni. De la sfarsitul anului trecut, posesia unor astfel de depozite a ajuns sa fie o adevarata pacoste, dobanzile bancare pentru termene scurte devenind real negative pentru prima data in ultimii 12 ani.
In prezent, dobanzile sunt cuprinse intre 13 si 15% pe an pentru depozitele pe o luna. In cazul unui depozit cu o valoare de 10 milioane de lei constituit pe acest termen, bonificat cu o dobanda de 13% pe an, in conditiile unei inflatii de 1,3% in luna respectiva, pierderea inregistrata este de 22.000 de lei, la care se aduga impozitul de 1% si comisionul de retragere de 0,5% din suma.
Pe de alta parte, situatia nu este aceeasi in cazul depozitelor constituite pe termen de un an, unde dobanzile continua sa ofere nu numai protectie la inflatie, ci chiar si un mic castig; la acest termen rata dobanzii anuale ajunge la 20 de procente.
Bogdan Baltazar, presedintele BRD – Groupe Societe Generale este de parere ca „dobanzile la depozitele in lei au atins un prag mult prea sensibil, iar continuarea scaderilor pe acest palier nu mai este posibila. Consider ca, cel putin pentru o perioada, dobanzile la depozitele in lei vor ramane la nivelul actual”.
Teodor Buftea, directorul Directiei de Politici Monetare din BNR, explica evolutiile din ultima vreme ca fiind direct legate de tendinta inflatiei si de perceptia riscului de creditare: „Ceea ce urmarim noi este ca rata dobanzilor la depozite sa ramana pe palierul real pozitiv, mai exact cel putin 15% pe an. Prin aceasta politica a dobanzilor se urmareste stimularea economisirii pe termene mai lungi, deoarece o stabilizare economica include si un orizont mai lung in privinta economisirii. Concomitent, scad si dobanzile la credite. Dar dinamicile sunt diferite: la depozite, rata dobanzii scade mult mai repede, deoarece exista perceptia unui risc de credit, care este inclus in dobanda. si totusi primele de risc la ora actuala sunt prea mari.”
Presedintele BCR, Nicolae Danila, este de aceeasi parere: dobanzile la depozitele bancare nu trebuie sa mai scada in perioada urmatoare, insa merge chiar mai departe cu afirmatiile, spre scaderea dobanzilor la credite. „Intr-adevar, evolutia dobanzilor tine de rata inflatiei, dar trebuie sa avem in vedere si sursele atrase de pe piata locala, iar pentru cresterea gradului de economisire trebuie sa pastram niste dobanzi atractive. Trebuie sa privim si spre plasamente, sa incercam sa oferim credite cu o dobanda viabila, dar trebuie sa luam in calcul faptul ca nivelul rezervei minime obligatorii este foarte mare, iar remunerarea acesteia, mica.”
In concluzie, daca avem incredere in sistemul bancar si optam pentru o varianta de plasament cu risc scazut, cum este depozitul bancar, trebuie sa optam pentru depozitele pe termen lung si sa avem in vedere ca macar pentru o perioada dobanzile la depozite nu vor mai avea parte de scaderi. Mai exista si varianta unor mici artificii prin care se poate obtine o dobanda ceva mai mare: depozite cu capitalizarea dobanzii sau depozite la termen de 12 luni cu plata lunara a dobanzii (pentru cei care folosesc dobanda bancara pentru a-si rotunji veniturile lunare).
In acest ultim caz, depozitul nu poate fi lichidat decat la scadenta, in caz contrar acesta va fi diminuat cu toate dobanzile incasate pana atunci.
Dobanzile la credite in lei pornesc la vale
13 martie 2003, 12:00
Ultima modificare în 13 martie 2003, 14:00
Scaderea accentuata a dobanzilor din ultimul an si continuarea acesteia in tandem cu rata inflatiei au transformat depozitele bancare in instrumente aproape neatractive pentru populatie. Obisnuite cu profitul imediat din depozite pe termen scurt, persoanele fizice privesc cu ingrijorare dobanzile care nu mai depasesc 15% pe an pentru termene de una si trei luni. De la sfarsitul anului trecut, posesia unor astfel de depozite a ajuns sa fie o adevarata pacoste, dobanzile bancare pentru termene scu
Etichete: arhiva,
depozite,
dobânzile
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook