in timp ce dobanzile cele mai inalte abia daca ating nivelul de 13%. Majoritatea bancilor acorda insa dobanzi de 10%-11%. In conditiile in care inflatia an la an a fost in februarie de 8,9%, iar pentru trimestrul al doilea se asteapta scumpiri majore pe segmentul de servicii si utilitati, iar impozitarea dobanzilor cu 10% va intra si ea in functiune tot in trimestrul doi, dobanzile de 10% vor acorda un castig extrem de "subtire" deponentilor (de 0,5% - 1%). In cazul dobanzilor de 8%-9% se poate
in timp ce dobanzile cele mai inalte abia daca ating nivelul de 13%. Majoritatea bancilor acorda insa dobanzi de 10%-11%. In conditiile in care inflatia an la an a fost in februarie de 8,9%, iar pentru trimestrul al doilea se asteapta scumpiri majore pe segmentul de servicii si utilitati, iar impozitarea dobanzilor cu 10% va intra si ea in functiune tot in trimestrul doi, dobanzile de 10% vor acorda un castig extrem de „subtire” deponentilor (de 0,5% – 1%). In cazul dobanzilor de 8%-9% se poate vorbi chiar de pierdere. Pe fondul excesului de lichiditate de lei din piata, bancile nu par ingrijorate de faptul ca acest nivel scazut al dobanzilor bancare ar putea descuraja economisirea. In conditiile liberalizarii contului de capital este de asteptat ca BNR sa continue sa scada dobanzile de referinta si de interventie. Cum au facut si in acest inceput de martie, cand scaderea dobanzii de referinta a BNR cu cinci puncte procentuale a fost urmata de o scadere de 2-3% a dobanzilor la depozitele populatiei, bancile ar putea continua scaderea dobanzilor. De fapt, analistii financiari preconizeaza ca pana la sfarsitul acesteia luni dobanzile se vor regulariza sub 10%, iar pentru luna urmatoare mai sunt asteptate scaderi de 1%, maximum 2%.
Dobanzile mici se pot intoarce impotriva inflatiei
Cu toate acestea, dobanzile la creditele in lei s-au stabilizat in medie la 20% pe an, ceea ce pentru banci reprezinta inca o marja de profit foarte mare. In mod normal, scaderea dobanzilor la depozite ar trebui sa atraga dupa sine si scaderea dobanzilor la credite. Bogdan Baltazar, consultant financiar Baltazar, Bloom & Parvulescu, este de parere ca bancile, chiar daca „nu sunt prea incantate vor trebui sa scada in perioada urmatoare si dobanzile la credite, datorita competitiei de pe segmentul de retail, probabil cu 3%-4%”. O ieftinire a creditelor in lei este de asteptat si din perspectiva incurajarii creditarii in lei in detrimentul celei in valuta. Exista chiar voci care sustin ca dobanzile la creditele in lei trebuie sa ajunga la niveluri apropiate cu cele la valuta.Scaderea in continuare a dobanzilor bancare la depozite ar putea genera totusi anumite probleme pentru BNR, deoarece se pot intoarce ca un bumerang impotriva tintei de inflatie, tocmai datorita ieftinirii creditelor, care la randul lor ar putea stimula consumul. Lucru deloc imbucurator pentru banca centrala, cu atat mai mult cu cat procesul de dezinflatie a stagnat in luna februarie, in ciuda aprecierii record a leului, cu 13% din noiembrie pana in prezent. Trebuie amintit ca deficitul de cont curent tinde sa creasca daca moneda se apreciaza, deoarece importurile devin mai ieftine, atat cele de bunuri de consum, cat si cele de echipamente.