Dobanzile la depozite au intrat in doliu

dobanzile la depozitele populatiei in lei pentru un an de zile erau in medie de 14%-15%, la mijlocul lunii martie acestea au ajuns deja la o medie de 10%, cifra avansata de analisti in trecut valabila pentru luna aprilie. si se pare ca tavalugul nu se va opri aici. Exista banci unde dobanzile au ajuns la 8%-9%. Ce este mai tragic este faptul ca, printre aceste banci se numara si Casa de Economii si Consemnatiuni, unde sunt depuse majoritatea economiilor populatiei (o treime din economiile popula

dobanzile la depozitele populatiei in lei pentru un an de zile erau in medie de 14%-15%, la mijlocul lunii martie acestea au ajuns deja la o medie de 10%, cifra avansata de analisti in trecut valabila pentru luna aprilie. si se pare ca tavalugul nu se va opri aici. Exista banci unde dobanzile au ajuns la 8%-9%. Ce este mai tragic este faptul ca, printre aceste banci se numara si Casa de Economii si Consemnatiuni, unde sunt depuse majoritatea economiilor populatiei (o treime din economiile populatiei in sistemul bancar). Mentinerea inflatiei anuale la 8,9% in februarie, la fel ca in luna ianuarie, reprezinta o stagnare a procesului dezinflationist, in conditiile in care obiectivul autoritatilor pentru acest an este reducerea inflatiei la 7% (existand chiar supozitii ca va fi de 7,5%), fata de 9,3% la finele anului 2004. Practic, in acest moment, dobanzile de 8% pe an sunt real negative. Bancile comerciale sunt linistite si isi explica politica de reducere abrupta a dobanzilor (doua sau chiar trei puncte procentuale in unele cazuri) ca pe o urmare fireasca a deciziei Bancii Nationale a Romaniei de a reduce dobanda de referinta la 10,75%, de la 15, 69%.Mai mult, dupa cum explica Bogdan Baltazar, consultant financiar la Baltazar, Bloom & Parvulescu, „chiar daca dobanzile bancare nu mai acopera nici macar inflatia oficiala, bancile nu sunt ingrijorate, deoarece deponentii nu au alta solutie decat sa-si tina banii in banci. Pe de o parte. Pe de alta parte, exista o prea mare lichiditate in piata. Bancile au la ora actuala mai multi bani decat pot plasa.” In acest context, dobanzile ar putea sa scada, dar nu mai mult de unul sau doua procente fata de media pe sistemul bancar, de 9%-10%. A treia banca de pe piata, Raiffeisen, a operat tot la sfarsitul saptamanii trecute o reducere de doua puncte procentuale pe intreg palierul de dobanzi platite la depozitele constituite de clientii persoane fizice. Noile niveluri sunt cuprinse intre 10%, la scadenta de o luna, si 10,5%, pentru depozitele pe termen de pana la un an inclusiv. Precedenta reducere fusese operata in urma cu circa o saptamana. Bancile care au operat cele mai drastice scaderi de dobanda sunt ABN Amro, care a ajuns sa plateasca dobanzi cuprinse intre 6,75% si 7,25%, ING, cu niveluri de 6-7%, si HVB, care acorda dobanzi in jur de 8%. BCR si BRD, cele mai mari banci de pe piata, inca mentin dobanzi de peste 11% pe an. Solutia ramane, in continuare, cautarea dobanzilor fixe pe perioade cat mai lungi, certificatele de depozit cu discont, care beneficiaza de asemenea de dobanda fixa si sunt instrumente la care nu se percepe comision de retragere de numerar, si plasamentele in obligatiuni.

Alternative la depozitele cu dobanda de 8%

· Ritmul mult prea alert de scadere a dobanzilor la depozitele populatiei in lei a determinat o departajare foarte mare intre dobanzile practicate de la o banca la alta. Astfel, daca la bancile care lucreaza preponderent cu segmentul de corporate dobanzile ajung pana la 6,75%, la limita de sus se mai situeaza doar Banc Post cu dobanzi de 13%.
· In cazul BCR, dobanda fluctuanta la depozite este de 12,5%, la BRD de 11,5%, iar la Raiffeisen de 10,5%.
· Alternativa in fata acestor scaderi drastice este apelarea la depozitele sau instrumentele de economii cu dobanda fixa, gen certificatele de depozit cu dobanda fixa pe un an de zile de la Banca tiriac, cu dobanda de 11%, depozitele cu dobanda ferma pe durata contractului de la Banca Transilvania, dobanda de 12,5% pe an.
· Certificatele de depozit pe trei, 10,5%, sau sase luni ,11% de la Volksbank.
· Certificatele de depozit cu discont de la BCR pe doisprezece luni, 11,25%.
· Daca nici una dintre aceste variante nu este aleasa, exista varianta investitiilor pe bursa, cumparari de obligatiuni municipale sau corporatiste, care beneficiaza de o dobanda peste media pietei.