Inflatia, deprecierea leului fata de bancnota americana si moneda unica europeana, ca si evolutia ratelor dobanzilor sunt trei piloni importanti in economia romaneasca. Intre acesti indicatori exista relatii de interdependenta. Inflatia este conditionata de cresterea cursurilor, prin influentele derivate din activitatea de comert exterior, dar, in acelasi timp, cresterea inflatiei poate antrena o majorare a ratelor deprecierii. De asemenea, exista o stransa dependenta intre ratele dobanzilor si cele ale inflatiei.
Oficialii Bancii Nationale a Romaniei, consilierii guvernatorului BNR au dat in repetate randuri semnale privind evolutiile indicatorilor care caracterizeaza pietele monetara si valutara in acest an. Obiectivul principal al BNR este cresterea increderii in moneda nationala. Apetenta clientilor bancari catre depozitele constituite in lei este deja vizibila. Aceasta poate fi un efect al declaratiilor publice sau o rezultanta a evolutiilor indicatorilor macroeconomici, vadit imbunatatiti.
Cresterea dolarului, sub rata inflatiei
Bancherii sunt de parere ca, pe termen de un an de zile, depozitele constituite in lei, cu dobanda capitalizata raman cele mai rentabile, comparativ cu veniturile anticipat a fi obtinute de pe urma plasamentelor in valuta. De altfel, ei chiar dau sentinte: pentru gestionarii pasivi, depozitele in lei sunt de departe cele mai rentabile. Cei activi isi pot permite sa speculeze pe cursurile valutare, in principal pe euro, dar aceasta presupune o buna si permanenta observare a evolutiilor cotatiilor pe piata internationala, ca si acordarea unei atentii sporite semnalelor oferite de analistii pietelor internationale.
Claudiu Cercel, seful directiei operatiuni de piata din Banca Romana pentru Dezvoltare, anticipeaza ca in 2002 evolutia dolarului fata de leu va fi cu cateva puncte procentuale sub rata inflatiei. El vede evolutia monedei americane fata de leu situata in jurul a 19 – 20%, la o inflatie de 22%. Aceasta ar insemna ca, la 31 decembrie 2002, cursul dolarului ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 37.600 lei. In ceea ce priveste evolutia leu/euro, oficialul BRD isi exprima opiniile pornind de la asteptarile analistilor de pe pietele internationale. Pentru anul in curs, anticiparile privind evolutia dolar/euro ajung pana la 0,95. Pornind de la aceasta cotatie, Claudiu Cercel apreciaza ca, la sfarsitul anului 2002, cursul leu/euro ar putea ajunge in jurul valorii de 35.700 lei, ceea ce ar echivala cu o depreciere de 28% a leului fata de moneda europeana. Aceasta este insa o varianta foarte optimista pentru dolar/euro. La aceasta cotatie si la asteptarile unui curs de 37.600 lei pentru dolar, deprecierea monedei nationale in raport cu cosul valutar (euro – dolar) va fi de 23% in anul in curs (anticiparile ajung la 36.650 lei, fata de 29.739 lei, valoarea de anul trecut a cosului).
Specialistii in pietele financiare internationale ajung si la praguri mai joase in ceea ce priveste evolutia dolar/euro, anuntand ca posibila o cotatie de 0,90. In aceasta perspectiva, se modifica si asteptarile analistilor romani. Un euro ar valora 33.840 lei, in opinia analistului BRD, iar deprecierea monedei nationale fata de cosul valutar euro-dolar va fi de 20,11%.
La sfarsitul anului, dobanzi maxime de 25%
In ceea ce priveste evolutia dobanzilor, bancherii anticipeaza continuarea scaderii acestora. Cativa factori motiveaza asteptarile lor. Unul este inflatia, care in opinia bancherilor nu va atinge in acest an mai mult de 25 – 25,5%. Apoi, ultimele masuri anuntate de Banca Nationala a Romaniei vor antrena continuarea curbei descendente a dobanzilor: scaderea rezervelor minime obligatorii in lei de la 25%, la 22%, incepand cu 1 aprilie a.c., si perspectiva reducerii dobanzilor la operatiunile derulate de banca centrala cu bancile comerciale. In acelasi timp, Ministerul Finantelor a scapat de dependenta fata de resursele interne, prin imprumuturile pe care le contracteaza cu creditorii externi: 700 milioane euro in viitorul apropiat si alte cateva milioane de dolari la toamna.
Claudiu Cercel anticipeaza ca reducerea dobanzilor se va face, anul acesta, in cel putin doi pasi: unul ar putea fi in intervalul aprilie – iunie, altul spre sfarsitul verii, in august. In prezent, ratele dobanzilor anuale la depozitele atrase de la populatie variaza intre 27%, 28% si 30%. Oficialul BRD crede ca dobanzile acordate la depozitele persoanelor fizice vor cobori cu trei – patru puncte procentuale, o evolutie care le-ar situa, la sfarsitul anului, la un procentaj de 25%. Pornind de la aceasta cifra, pentru un depozit cu capitalizare lunara dobanda cumulata ar ajunge la 28,30%. Este un calcul teoretic, fireste, pentru ca dobanzile nu sunt intepenite la 25% pe an.
Seful trezoreriei HVB Bank, Bogdan Mihoc, vede cotatiile putin diferit la sfarsitul anului: 39.000 lei pentru un dolar SUA si 37.000 lei, pentru un euro. In ceea ce priveste ratele dobanzilor la pasive, asteptarile trezorierului HVB Bank vizeaza procente situate intre 20% si 23%, pentru depuneri pe termen de o luna, respectiv un an.
Adrian Parvulescu, Chief Dealer la Banca Comerciala Romana, afirma: „Obiectivul de inflatie desemnat de Guvern pentru anul 2002, in contextul unui nivel mediu curent al dobanzilor situat la 30%, aferent perioadelor cuprinse intre o luna si un an, presupune reducerea dobanzilor, in vederea armonizarii cu dinamica inflatiei. Primele semnale au fost date deja de Ministerul Finantelor, care a redus nivelul dobanzilor la emisiunile de titluri de stat pe piata primara, de la 35 -36% la 33 – 34%. Anticipez, spre finele acestui an, un nivel de aproximativ 22 – 24% aferent depozitelor la o luna”. In ceea ce priveste evolutia monedei nationale in raport cu bancnota americana si cea europeana, analistul BCR afirma: „Avand in vedere contextul international si indicele de depreciere a leului prognozat pentru acest an (sub rata inflatiei – adica o apreciere in termeni reali a monedei nationale), precum si previziunile de crestere economica reflectate in diferiti indicatori la nivel macroeconomic, este foarte probabil ca, la finele anului 2002, cursul de schimb leu/dolar sa se situeze in intervalul 37.400 – 37.800 lei/dolar”.
Analistii pietei bancare cred ca in acest an nu vor exista derapaje care sa perturbe evolutia indicatorilor anticipati. „Exista o foarte mare capacitate de imprumut de pe piata de capital externa; finantarea din exterior este un fenomen cu care nu ne-am mai intalnit pana acum”, apreciaza Claudiu Cercel. In plus, sunt asteptate intrari de capital de peste 2 miliarde de lei, pe cale legala, din transferurile efectuate de muncitorii romani in strainatate, dar si ilegale.
Anul trecut, intrarile de valuta au totalizat aproape 2,3 miliarde de dolari: 1,3 miliarde dolari pe cale legala, restul, necontabilizati, conform datelor reprezentate in balanta de plati a Romaniei.