În luna decembrie, inflația în zona euro a crescut la 2,9%, inversând astfel trendul de scădere înregistrat în ultimele șase luni. Reducerea dobânzilor la euro mai așteaptă.
Inflația în zona euro a fost de 2,9% în decembrie
Creșterea inflației în zona euro ridică întrebări cu privire la momentul în care BCE (Banca Centrală Europeană) ar putea începe să reducă ratele dobânzilor. Creșterea anuală a prețurilor de consum în cele 20 de țări cu moneda euro a crescut. Asta, față de un minim de peste doi ani, atingând 2,4% în luna anterioară. Dar a rămas ușor sub rata de 3% prognozată de economiști într-un sondaj Reuters.
Măsurile de reducere a subvențiilor guvernamentale la gaz, electricitate și alimente, implementate începând cu anul precedent, au generat o accelerare a inflației anuale în mare parte a Europei. Acest aspect a determinat investitorii să-și ajusteze anticipările, având în vedere că BCE ar putea începe să reducă ratele încă din luna martie, punând astfel capăt recentei reveniri a piețelor de obligațiuni.
Cu toate acestea, majoritatea economiștilor anticipează că inflația din zona euro va începe să scadă din nou în viitorul apropiat. Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics a afirmat că revenirea presiunilor asupra prețurilor în decembrie a fost doar un impuls și că se așteaptă să se inverseze în ianuarie, în principal datorită scăderii continue a inflației alimentare și a inflației de bază.
Inflația globală încetinește
BCE, care are programată o întâlnire pentru discutarea politicii monetare pe 25 ianuarie, a contrazis așteptările investitorilor. În ceea ce privește iminența reducerilor ale ratelor în luna trecută. BCE a declarat că dorește să vadă semne de răcire a presiunilor salariale. Asta, pentru a avea certitudinea că inflația evoluează în direcția corectă pentru a atinge ținta sa de 2%.
La sfârșitul lui decembrie 2023, Wall Street Journal scria că inflaţia globală pare să încetinească. Și ar face-o mai rapid decât se anticipa. Economiştii prevăd că această tendinţă va continua și în anul viitor. Asta va aduce inflaţia la niveluri considerate normale pentru prima dată în ultimii trei ani.
Potrivit Goldman Sachs, inflaţia de bază în economiile afectate de valul de inflaţie post-Covid, a înregistrat un ritm anualizat de 2,2%. Pe ultimele trei luni până în noiembrie.
Proiecțiile analiștilor indică faptul că până la finalul anului 2024, inflaţia medie ar trebui să se apropie de obiectivele de inflaţie stabilite.
Scăderea inflației este așteptată să aibă un impact pozitiv asupra creșterii economice în două moduri. Prin întărirea puterii de cumpărare a gospodăriilor. Și prin posibilitatea ca băncile centrale să reducă ratele dobânzilor.