Cresterea rezervelor minime obligatorii de la nivelul de 20% la 22% pentru depozitele in valuta, incepand cu 1 aprilie anul curent, a condus la o serie de declaratii cu privire la o posibila majorare a dobanzilor. Intrebarea este daca aceasta majorare se justifica in atare conditii.
In prezent, dobanzile la creditele in valuta acordate persoanelor fizice se situeaza la un nivel de 7-14% pentru persoanele juridice si de 8-16% in cazul persoanelor fizice.
Un calcul simplu ne arata ca marirea rezervei minime obligatorii (RMO) pentru depozitele in valuta de la 20% la 22% poate induce in costurile bancilor o majorare de doar 0,15-0,20%. Deci, luand in calcul acest rezultat, ne-am putea astepta la o crestere a dobanzilor la creditele in valuta de doar 0,25-0,5 puncte procentuale. Tinand insa cont ca a avut loc in paralel si o diminuare a rezervei minime obligatorii la lei, de la 25% la 22% am putea aprecia ca respectiva majorare a costurilor ar putea fi acoperita macar partial (daca nu total) din diminuarea respectiva. Calculele ne arata ca in cazul leilor, costurile bancilor au scazut cu aproximativ 0,75-1%, ca urmarea a masurii BNR.
Mult mai importanta pentru evolutia dobanzilor la creditele in valuta pe piata romaneasca este evolutia dobanzilor de refinantare practicate de FED (Banca Nationala a SUA) sau Banca Centrala Europeana. O crestere a acestora ar conduce intr-adevar la o majorare a costurilor de atragere a resurselor pentru banci, ceea ce ar conduce in final la marirea dobanzilor la credite practicate in relatiile cu clientii. Un astfel de fenomen nu este insa de asteptat in urmatoarele doua-trei luni, dupa cum declara dealerii din piata. Conform domnului Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Romania, „Se asteapta ca pe plan international, dobanda la dolari sa ramana constanta la un nivel de 2,75-3,00%, in vreme ce dobanda la euro este de asteptat sa ajunga la 4%.”
In ce priveste evolutia dobanzilor la creditele in lei, putem afirma ca aici exista un consens general printre bancheri si analisti financiari, cu privire la scaderea acestora. De fapt, chiar imediat dupa intrarea in vigoare, la 1 aprilie, a masurii de diminuarea a RMO pentru lei, am putut asista la un val de reduceri ale dobanzilor, in general cu 1-2 puncte procentuale. BCR, CEC, Banca Tiriac, etc. sunt doar cateva dintre bancile care au modificat in aceasta luna dobanzile in sens descrescator. Din calculele de mai sus, judecand prin prisma reducerii costurilor, se poate vedea ca o scadere de 2% a dobanzii se justifica doar partial prin scaderea RMO.
Restul poate fi pus foarte bine pe seama rezultatelor inregistrate de rata inflatiei, aceasta avand sanse mari de a se incadra in rata anuala prognozata de Guvern la inceputul anului (22%). „Nivelul dobanzilor la credite, in general, si la credite pentru persoane fizice, in special, a avut pana acum o evolutie concordanta cu scaderea ratei inflatiei. E de asteptat ca si in continuare sa inregistram o astfel de tendinta, cu mentiunea ca dobanzile la creditele in lei vor inregistra un ritm de scadere mai mic decat pana acum”, declara domnul Cornel Cojocaru, purtator de cuvant al BCR.
Conform unor pareri din piata, la sfarsitul anului vom avea dobanzi de 33-34%, existand chiar si persoane mai optimiste, care cred intr-o scadere a dobanzilor la creditele in lei la un nivel de sub 30% (28-29%).
Dobanzile la lei scad, la valuta stau pe loc
17 aprilie 2002, 12:00
Ultima modificare în 17 aprilie 2002, 15:00
Cresterea rezervelor minime obligatorii de la nivelul de 20% la 22% pentru depozitele in valuta, incepand cu 1 aprilie anul curent, a condus la o serie de declaratii cu privire la o posibila majorare a dobanzilor. Intrebarea este daca aceasta majorare se justifica in atare conditii.In prezent, dobanzile la creditele in valuta acordate persoanelor fizice se situeaza la un nivel de 7-14% pentru persoanele juridice si de 8-16% in cazul persoanelor fizice.Un calcul simplu ne arata ca marirea rezerve
Etichete: arhiva,
dobânzilor
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook