Laurentiu Nedelcu, manager Saxo Bank pentru Europa Centrală şi de Est, crede că scăderea dobânzilor în România pâna la un „minim istoric” reprezintă o oportunitate pentru investitori, care au acum un pretext cât se poate de serios pentru a-şi diversifica investiţiile.
Nu mai e o surpriză pentru nimeni că dobânzile la depozite bancare oferite de băncile din România au atins cote minime istorice. Partea proastă, cel puțin pentru cei care și-au pus speranțele… investiționale în economii și instrumente derivate din acestea, este că se se pare că vor rămâne acolo multă vreme: jos. Din cauza acestui context, tot mai mulți investitori se îndreaptă spre sau cochetează cu piața de capital în căutarea unor metode mai eficiente de a plasa economii.
Ce putem face dacă dorim să nu ne mai bazăm exclusiv pe depozitele bancare? Un investitor are la dispoziție o gamă largă de instrumente financiare, inclusiv instrumente cu un grad scăzut de risc, pretabile investițiilor pe termen mai lung, precum fondurile listate – ETF-uri sau acțiuni de la companii globale consacrate – așa zisele ”blue chip stocks”, cu evoluții stabile și care în același timp plătesc dividende care în timp sporesc capitalul inițial investit.
Pasul următor pentru un investitor începător îl reprezintă găsirea unei instituții financiare de încredere, unde poate să își plaseze depozitele având siguranța fondurilor sale, precum și să aleagă instrumentele potrivite, conform raportului risc-recompensă asumat. În același timp o platformă de tranzacționare stabilă, simplu de utilizat, și cu acces direct pe piață, poate face diferența între o tranzacție efectuată cu succes, la timp, și o tranzacție eșuată și o oportunitate pierdută.