Dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele Prima Casă, a ajuns astăzi la 2,19% pentru prima dată în ultimii trei ani. Românii cărora zilele acestea li se actualizează dobânda trebuie să se aștepte la un plus de circa 180 lei la rată, comparativ cu nivelul din urmă cu trei luni.
Revista Capital a calculat efectele majorării abrupte a dobânzilor din ultimele zile luând ca reper un împrumut Prima Casă pe 30 de ani în valoare de 262.200 de lei (echivalentul a 57.000 de euro), valoarea maximă admisă pentru achiziţia de apartamente vechi. Cei aproximativ 200.000 de români care beneficiază în prezent de garanţia statului ştiu că ratele lor se actualizează o dată la trei luni în funcţie de dobânda ROBOR la trei luni.
Românii care au ghinionul ca zilele acestea să aştepte actualizarea dobânzii trebuie să ştie că, în ultimele trei luni, indicatorul ROBOR s-a majorat cu 146%. Asta înseamnă un plus de circa 180 de lei la rata lunară.
Diferenţa dintre o rată lunară constituită pe baza unui ROBOR de 2,19% şi una care are ca bază valoarea minimă, de 0,68%, atinsă de acest indicator în octombrie anul trecut, este de peste 220 de lei. O dublare a nivelului actual al dobânzii interbancare, presupune un efort suplimentar de circa 350 de lei la rata lunară, faţă de situaţia actuală.
Calculele sunt valabile dacă debitorul se află în prima etapă de plată a împrumutului, când dobânda cântăreşte cel mai mult în rata lunară şi este valabil pentru toţi beneficiarii Prima Casă, deoarece creditele lor în lei au o vechime de numai patru ani.