si pe evolutia dobanzilor in anul urmator este deficitul de cont curent, ajuns la cote alarmante in ultima perioada. Potrivit politicii BNR, evolutia dobanzilor in 2004 va fi una descendenta, dar numai din primavara anului viitor. Primele luni din an vor fi marcate de dobanzi inalte, cel putin la nivelul celor de la sfarsitul anului 2003. Asta, in conditiile in care BNR isi va tine promisiunile si nu va mai umbla la dobanda de interventie. Cum insa deficitul de cont curent este cel care va deter
si pe evolutia dobanzilor in anul urmator este deficitul de cont curent, ajuns la cote alarmante in ultima perioada. Potrivit politicii BNR, evolutia dobanzilor in 2004 va fi una descendenta, dar numai din primavara anului viitor. Primele luni din an vor fi marcate de dobanzi inalte, cel putin la nivelul celor de la sfarsitul anului 2003. Asta, in conditiile in care BNR isi va tine promisiunile si nu va mai umbla la dobanda de interventie. Cum insa deficitul de cont curent este cel care va determina sau nu actionarea acestor parghii, nu se poate garanta ca BNR va mentine actuala dobanda de interventie si nu va majora rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale la Banca Centrala. „Daca Guvernul va reusi sa tina sub control deficitul de cont curent, scenariul pe care il apreciez la ora actuala ar presupune ca nivelul dobanzii de interventie de 21,25% sa fie pastrat pana in martie, dupa care am putea asista la o reducere in doua-trei trepte a acesteia, pana la un nivel de 16% la sfarsitul anului”, apreciaza analistul financiar al ABN Amro Bank, Radu Craciun. si ceilalti analisti sunt de parere ca dobanzile bancare vor avea un trend descendent din primavara anului viitor, asa cum de altfel a promis si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „In conditiile atingerii tintei de inflatie de 9% pentru decembrie 2004, dobanzile pasive (n.r.- la depozitele bancare) ar putea sa scada pana la 9-12%, iar dobanzile active ar putea sa coboare treptat spre intervalul 18-22%”, precizeaza analistul financiar Radu Limpede.In privinta cursului de schimb, analistii financiari sunt de acord cu ideea ca BNR va continua politica de apreciere a leului fata de cosul valutar, deoarece deprecierea monedei nationale, ca mijloc de limitare a deficitului extern, nu este luata in calcul la ora actuala de catre BNR. „Presupunand o apreciere reala de 2% fata de un cos euro/ dolar, avand structura 75-25, o inflatie de 11,8% si un curs euro/dolar la sfarsitul lui 2004 de 1,18 rezulta ca ratele euro/leu si dolar/leu la sfarsitul anului viitor ar putea fi 43.108 si 36.532”, a declarat Radu Craciun, subliniind totodata ca sunt destul de multe evolutii incerte in ecuatie pentru a putea face in acest moment o predictie rezonabil de exacta. Oricum, analistii sustin ca se va merge pe o apreciere a leului fata de euro, dolarul fiind pastrat pentru interventii menite sa echilibreze deficitul. De asemenea, previziunile pentru cursul dolarului nu arata cresteri ale acestuia in raport cu leul, existand voci care sustin chiar mentinerea dolarului la nivelul de 33.000 de lei. In schimb, pentru cursul leu/euro previziunile sunt de crestere, limita maxima fiind de 44.000 de lei.
Modificari pe piata monetara in 2004
· Dobanzile la depozitele bancare ar putea scadea pana la 9-12 la suta pe an.
· Dobanzile la credite ar putea sa coboare treptat sub intervalul 18-22%.
· Dobanda de interventie a BNR ar putea cobori pana la 16% pe an.
· Pentru primele luni din 2004, dobanzile se vor mentine la cote inalte, urmand ca din primavara nivelul acestora sa scada treptat.
· Cursul de schimb al monedei nationale va raporta stabilitatea leului doar la euro, datorita modificarii ponderii celor doua valute in cosul valutar de referinta.