Portofoliul actiunilor cotate la BVB are la inceputul lunii iunie aceeasi valoare cu cea pe care o inregistra in urma cu o luna. In momentul de fata, volumul tranzactiilor se mentine la un nivel considerat de brokeri drept satisfacator cu diferente mici intre preturile afisate la vanzare si cumparare. Temperarea pietei bursiere este cauzata de pauza pe care au luat-o investitorii importanti, ordinele masive de cumparare de actiuni fiind retrase din piata de cateva saptamani. Cumparatorii mai asteapta, in speranta ca preturile se vor mai reduce in perioada imediat urmatoare.
Aceasta perioada de incertitudine la Bursa era previzibila dupa cresterile cotatiilor inregistrate in luna aprilie. De remarcat ca saltul facut s-a situat imediat dupa expirarea datelor de referinta, care dadeau dreptul la incasarea dividendelor la mai multe companii bine cotate, perioada in care, de regula, se inregistreaza scaderi ale preturilor actiunilor. Ultima saptamana din luna aprilie marca o crestere de 85% a valorii portofoliului de actiuni, profitul majorandu-se in sapte zile de la 23 milioane lei la 44 milioane lei.
In aceste conditii se explica de ce fondurile mutuale, care au investit cote importante din activele proprii pe piata de capital, au avut cresteri spectaculoase, situate mult peste randamentele fondurilor monetare. In luna aprilie, fondurile mutuale Napoca si Intercapital aveau cresteri saptamanale de 5 – 6%, de zece ori mai mari decat fondurile monetare care avansau, in medie, cu circa 0,5% saptamanal.
Brokerii sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia in viitorul apropiat al bursei de valori. tinand cont de scaderea dobanzilor bancare si a randamentelor certificatelor de trezorerie emise de Ministerul Finantelor, este de asteptat ca trendul sa se pastreze crescator in perioada urmatoare. Astfel, pentru un depozit constituit pe o luna, Banca Comerciala Romana a redus dobanda la 23% pe an, ceea ce reprezinta o dobanda efectiva de numai 1,9% pe luna, cel mai mic nivel inregistrat in ultimii ani. Noua emisiune de titluri de stat pentru populatie, valabila in luna iunie, cu maturitatea la sase luni, are o dobanda de 27% pe an, cu 2% sub valoarea de luna trecuta.
PERFORMANTELE Fondurilor mutuale la 05.06.2002
Cresterea fondurilor mutuale a fost limitata
de evolutia nefavorabila a actiunilor cotate
la BVB. Fondurile care au investit pe piata de capital au inregistrat scaderi in ultimele sapte zile, cifrate la -3,33% pentru Intercapital,
-1,76% la Napoca si – 0,16% in cazul
Fortuna Classic.
Exceptie face fondul Oportunitati Nationale, care a inregistrat o crestere saptamanala de 0,49%, insa si-a redus substantial portofoliul de actiuni, ceea ce explica aprecierea unui titlu de participare.
Fondurile monetare au avut cresterile saptamanale obisnuite, de 0,4 – 0,5%.
Investitii financiare individuale la 05.06.2002
Ministerul Finantelor a lansat o noua emisiune de certificate de trezorerie pentru populatie, cu scadenta la 180 de zile si dobanda de 27% pe an. Operatiunea de vanzare a certificatelor de trezorerie se va inchide in ziua de 27 iunie, ora 14. Scaderea dobanzii este de 2%, fata de emisiunea anterioara, miscare care se inscrie pe linia diminuarii randamentelor titlurilor de stat. Emisiunile de titluri de stat au reprezentat, de la inceputul anului, un indicator pentru bancile comerciale care si-au aliniat ofertele pentru dobanzile bancare la niveluri egale cu cele bonificate de stat.
Semnalul a fost receptionat, in primul rand, de Banca Comerciala Romana, care a redus cel mai mult dobanzile pentru depozitele constituite in lei, ajungand pentru termenul de o luna la 23% pe an. si ultima emisiune de certificate de trezorerie cu discont a Ministerului Finantelor a avut o dobanda de numai 28,84% pe an, scadenta fiind de 362 zile, fata de dobanzile de la inceputul anului care se cifrau in jur de 35%
pe an.
Dobanzile s-au redus si pentru certificatele de depozit emise de BCR, la 27% pe an la termenul de trei luni si 29% pentru termenul de sase luni. Randamentele depozitelor constituite in valuta se mentin in continuare la aceleasi valori (maximum 4,5% pe an la euro si cel mult 3,5% pe an la dolari).
Ceva mai ridicate sunt dobanzile bonificate la certificatele de depozit nominative (4,8% pe an la euro, respectiv 4,25% la dolari). Certificatele de depozit nominative sunt instrumente garantate de Fondul bancar de garantare a depozitelor.
Portofoliu de actiuni (LEI)
La Bursa sunt sedinte de tranzactionare mai slabe, majoritatea actiunilor fiind in usoara scadere fata de saptamana trecuta, pe fondul reducerii ordinelor de cumparare. Ceea mai mare parte a volumului tranzactiilor continua sa se faca pe cele cinci
SIF-uri, aflate intr-o perioada de stabilitate a preturilor, datorita presiunii exercitate de vanzatori. Actiunile Sicomed si Impact au scazut cel mai mult, fata de saptamana trecuta, o data cu expirarea datei de referinta pana la care actionarii puteau beneficia de alocarea de actiuni cu titlu gratuit. Actiunile Bancii Transilvania se pastreaza la valori inferioare, tinand cont de rezultatele financiare obtinute in ultimele trei luni, ceea ce le confera un potential de crestere mai mare. Dupa distribuirea efectiva a actiunilor gratuite aferente dividendelor anului trecut, este de asteptat o crestere a pretului. Jucatorii la bursa considera normala aceasta perioada de acalmie, dupa cresterile spectaculoase din luna aprilie, anticipand o evolutie pozitiva a actiunilor, insa intr-un ritm mai moderat.