…continua a dobanzilor sunt: reducerea ratei inflatiei, pentru acest an fiind prognozata o inflatie de 12 – 14%, si concurenta dintre banci. Tonul il da Ministerul Finantelor, care reduce continuu dobanzile la licitatiile pentru titlurile de stat. Randamentul titlurilor de stat este cuprins intre 16% pentru cele cu scadenta la sase luni si 14% pentru cele pe termen de un an. Deci, pana la sfarsitul anului este evident ca dobanzile vor scadea, insa intr-un ritm mult diminuat, comparativ cu anul trecut. Dobanzile vor cunoaste noi reduceri in urmatoarele doua luni?
Nu cred ca sunt intrunite conditiile pentru ca in urmatoarele doua luni sa se inregistreze fluctuatii importante ale ratelor dobanzilor. Bancile isi revad politica de dobanzi in momentul in care este comunicata rata oficiala a inflatiei lunare. Or, in aceasta privinta nu sunt de asteptat surprize, fata de ceea ce s-a intamplat in luna ianuarie. Intre timp nu au intervenit modificari importante ale preturilor de consum, care sa justifice o crestere a ratei inflatiei sau ca aceasta sa se diminueze brusc.
Ce este preferabil: o dobanda fixa pe intreaga perioada de depozit, sau una mai mare, dar care se poate modifica pe parcurs?
Din punctul de vedere al investitorilor se constata o aliniere a dobanzilor bonificate de bancile romanesti. Date fiind diferentele din ce in ce mai mici, trebuie facute calcule pentru fiecare caz in parte. In momentul de fata, dobanzile variabile nu prezinta un avantaj, riscul unor cresteri in acest an fiind minime. Deci toate modificarile vor fi aproape sigur numai in jos. Dobanzile mici, pe termen de o luna sau trei luni, pot genera un randament mai mare decat un depozit pe un an. Aceasta deoarece la finalul termenului se constituie un nou depozit, care include si dobanda. Astfel dobanda compusa poate fi in final mai mare.
Din punctul de vedere al rentabilitatii, ce trebuie ales intre depozit, certificat de depozit si certificat de trezorerie?
Tocmai datorita diferentelor mici intre diversele oferte, trebuie calculate toate costurile asociate. Unele banci au comisioane de 0,4 – 0,5% la retragere, deci o dobanda de 18%, de exemplu, este echivalenta cu una de 17,5% in cazul unei banci care nu retine nici un comision. Certificatele de depozit au dobanda fixa pe intreaga perioada si, in plus, au o lichiditate mai buna. Pot fi rascumparate de banca emitenta, inainte de termen contra unui comision. In concluzie, nu se poate da un raspuns exact, riscul unor modificari ulterioare neputand fi eliminat complet.
Investitii financiare individuale la 27.02.2003
Plasament nivel Dobanda efectiva dupa
maxim 1 luna 3 luni 6 luni
(% pe an) (%) (%) (%)
Depozit bancar 1 luna 15 1,23 3,74 7,63
Depozit bancar 3 luni 17,5 1,44 4,32 8,82
Depozit bancar 6 luni 19 1,56 4,68 9,37
Certficate trezorerie 3 luni 16,5 1,36 4,07
Certificate trezorerie 6 luni 16,5 1,36 4,07 8,25
Piata monetara nu a produs nici o surpriza, tendinta usoara de diminuare a dobanzilor fiind in continuare resimtita. Emisiunile de titluri de stat cu discount, destinate bancilor, au fost adjudecate integral. Randamentul mediu al celei cu scadenta la trei luni a fost de 17% pe an, iar cea pe sase luni, 16%. Pentru populatie, Ministerul Finantelor urmeaza sa anunte noile emisiuni de certificate de trezorerie la inceputul lunii martie.
Fondul de investitii Napoca ramane liderul cresterii activului unitar de la inceputul anului, dupa ce saptamana trecuta a inregistrat cea mai mare crestere, de 1,94%. Pe locul secund se claseaza, pentru prima data, fondul Allegro, care de la 2,44%, saptamana trecuta, a urcat la 4,39%. Petrut Sima, director la Quadrant Asset Management, societatea de administrare a fondului Allegro, explica aceasta apreciere brusca prin majorarea activului net cu actiunile BRD, primite cu titlu gratuit, ca urmare a efectuarii majorarii de capital. Fondul Oportunitati Nationale se plaseaza in cealalta extrema, scaderea fata de inceputul anului fiind de 2,41%. La sfarsitul lunii ianuarie, la nivelul UNOPC, numarul de investitori era mai mic cu 11,4%, comparativ cu sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, iar voluml de active nete a scazut cu 3,4%. Aceasta scadere se poate explica si prin faptul ca randamentul majoritatii fondurilor se situeaza sub media dobanzilor bancare si a certificatelor de trezorerie.
Depozite pe o luna
banca dobanda
%/an
Romaneasca (-3,5 f), Alpha (-3 f) 15
Piraeus (-5 f), 14
Transilvania (-5 f) 14
Volksbank (-10 f) 13
BCR (-3 v) 13
BRD (-2 v) 13
Dupa ce BCR a redus dobanda bonificata pentru o luna la 13%, si alte banci mai mici coboara la acest nivel. Valoarea maxima se pastreaza la 15% pe an. Desi este cea mai mica dobanda, prin reinoirea depozitelor la expirare rezultatul poate fi mai bun decat al unui depozit pe termen de 6 sau 12 luni.
Depozite pe trei luni
banca dobanda
%/an
Romaneasca (-3 f) 17,5
Transilvania (-5 f) 17
Alpha (2,5 f) 16,5
Volksbank (-10 f) 15,5
BCR (-5,5 v) 15
BRD (-5 v) 15
La acest termen diminuarile de dobanzi, in comparatie cu anul trecut, sunt printre cele mai mici. La certificatele de depozit dobanzile variaza intre 15%, Banc Post, si 17,5%, in cazul Alpha Bank. Dobanzile mari bonificate pentru aceasta perioada sunt la depozitele care nu au rata dobanzii fixa.
Depozite pe sase luni
banca dobanda
%/an
Romaneasca (-2,5 f)t19
Banc Post (3,5 v)tt18
Transilvania (-5 f)t18
Raiffeisen (-1 v)tt18
BRD (-5 v)tt17r
BCR (-5,5 v)tt16,5r
r
Agitatia de la Bursa pare sa se fi calmat, dupa ce, in urma cu o saptamana, zvonuri referitoare la cele cinci SIF-uri si Petrom au facut ca pretul actiunilor lor sa oscileze puternic. Actiunile SNP Petrom au fost tranzactionate intens, insa pretul acestora n-a coborat sub 1.000 lei/actiune, pret considerat de brokeri drept un prag greu de depasit. Maximumul din acest an, atins in luna ianuarie, a fost de 1.350 lei/actiune, dar in luna februarie acestea s-au devalorizat puternic. Lichiditatea buna a acestor titluri si apetitul investitorilor pentru titlurile SNP par sa indice o tendinta de redresare a actiunilor. si la SIF-uri, controalele Curtii de conturi au speriat investitorii, care au vandut in ultimele saptamani la preturi mai mici. si pentru SIF-uri se constata o revenire a cotatilor, cresterile fiind de peste 10% in ultima saptamana, comparativ cu perioada anterioara.