Doctorițele de la Sf. Pantelimon, apărate

Medicul ATI Elena Copaciu a oferit un interviu pentru hotnews.ro în care a vorbit despre cazul celor două doctorițe de la Sf. Pantelimon. Aceasta a precizat că refuză să creadă că cele două cadre medicale ar fi ”premeditat omor în salonul de terapie intensivă”.

Aceasta a mai spus că astfel de evenimente, dar și felul în care sunt mediatizate le fac rău pacienților.

De asemenea, ea a mai spus că dorește să știe rezultatele anchetei, subliniind că nu în fiecare zi sunt medici acuzați de omor cu premeditare.

 „Deci, cel mai mare rău i se face pacientului cu o astfel de abordare. Este o anchetă, de acord, toți vrem să știm care sunt rezultatele și cum s-a ajuns la ele, pentru că nu în fiecare zi medicii sunt acuzații de omor cu premeditare. Vrem să știm pe ce opinii expertale s-au bazat și cât sunt de solide susținerile experților din dosarul medico-legal, ca să se ajungă aici. E ceva din care toți vrem să învățăm, și să fim și siguri că dovezile științifice sunt fără echivoc”, explică Elena Copaciu pentru HotNews.ro.

Medicul, care are peste 30 de ani de experiență, spune că întreaga comunitate este șocată de ceea ce s-a întâmplat la Sf. Pantelimon.

„Respectarea prezumției de nevinovăție este un drept al oricărui cetățean. Cui folosește dezvăluirea numelor celor acuzate sau defilarea în cătușe!? De ce arest preventiv 30 de zile, pentru a nu influența martorii, când au lucrat 5 luni de la declanșarea anchetei cot la cot cu martorii! Un arest la domiciliu cu interdicția de a lua legătura cu martorii nu era mai decent? Mesajul nonverbal către comunitatea medicală este că se dorește umilirea celor două doctorițe!”, mai spune aceasta.

spitalul sfantul pantelimon
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Cadrele medicale, suprasolicitate

Aceasta a mai spus că medicii au gardă de 18 sau 24 de ore, în funcție de dacă este weekend sau nu. În același timp,

directivele europene impun ca după o gardă de 24 de ore să fie oferite 11 ore de repaus. În majoritatea țărilor europene, garda este adaptată la 12 ore, începând seara și ținând până dimineața. Programul este acoperit de ceilalți medici până la finalul acesteia, spune medicul.

Regulamentul de gărzi al Ministerului Sănătății din România este considerat învechit și nu este întotdeauna respectat.

Deficiențele sistemului sanitar se adună și afectează în mod disproporționat medicii din linia întâi, cum sunt cei din ATI. În cazul specific al Spitalului de Urgență ATI Pantelimon, acesta este obligat să primească toți pacienții critici aduși de ambulanțe în UPU. Totuși, conform normativului românesc, pacienții critici din prespital ar trebui să ajungă acolo unde sunt locuri disponibile în ATI.

Dacă spitalul nu are locuri, medicii trebuie să găsească un alt spital care să îi accepte, ceea ce este rar posibil din cauza lipsei de locuri.

”Asta în timp ce, prin schisma ASSMB/MS în Bucuresti, spitale mari, bine dotate, cu linii de gardă pe multe specialități funcționează în regim de cronici.

Așa se ajunge cu UPU colmatat cu critici (exemplu concret, săptămâna aceasta UPU Ploiești, 10 pacienți, ATI colmatat, pacienți transportați în București).

Apoi sunt critici care rămân dependenți de suport avansat de funcții vitale și nu mai reușesc să își poată susține independent funcțiile vitale și rămân săptămâni sau luni pe aparate. Cum nu avem rețea de unități secundare care să preia acești pacienți, rămân în reanimările spitalelor de urgență (e cazul multor din pacienții decedați la Sf Pantelimon, după diagnosticele făcute public pe surse, din dosar)”, spune medicul.

Elena Copaciu
SURSA FOTO: HotNews

Puțini oameni pot asigura serviciul

Nu în ultimul rând, aceasta a mai scos la iveală problemele de la câteva spitale.

Medicul ATI Elena Copaciu spune că Spitalul Județean din Ploiești are 6 anesteziști, iar gărzile sunt făcute de medici care vin temporar din București.

Ea a mai spus că spitalele din București sunt supraaglomerate, iar presiunea pe personal și mai ales ATI este foarte mare.

„Așa este și Pantelimonul, nici nu știu câte gărzi făceau acești oameni. Acum, dacă doctorița Voicu a fost demisă, fetele astea două sunt sub arest, și mai este și perioadă de concedii, rămân puțini oameni care pot să asigure serviciul în momentul ăsta. Iar ambulanțele vin cu oameni bolnavi, că asta e, oamenii se îmbolnăvesc, iar sistemul plesnește pe la încheieturi”.