Mirela Păiuș și Maria Miron, cele două doctorițe anesteziste de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală arestate preventiv pentru 30 de zile, contestă măsura. Între timp însă, au ieșit la iveală detalii înfiorătoare din anchetă. Ele speră că instanța de la Curtea de Apel București le va acorda o măsură preventivă mai ușoară, cum ar fi controlul judiciar sau, cel mult, arestul la domiciliu.
Doctorițele de la Sfântul Pantelimon contestă arestarea preventivă
Dr. Mirela Păiuș și dr. Maria Miron, cunoscută sub porecla „Doamna cu coasa”, au fost reținute de procurori și ulterior arestate preventiv de Tribunalul București pentru omor calificat și tentativă de omor. Măsura arestării preventive va fi contestată la Curtea de Apel București.
Între 4 și 6 aprilie 2024, douăzeci de pacienți au decedat în urma scăderii intenționate a cantității de noradrenalină de pe injectomat de către medici și, în unele cazuri, înlocuirii acesteia cu ser fiziologic.
Libertatea.ro a analizat referatul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care detaliază intenția criminală a celor două doctorițe. De la izbucnirea scandalului privind decesele suspecte din secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, au existat voci în comunitatea medicală care au sugerat că acțiunile celor două doctorițe ar fi fost influențate de aglomerarea paturilor de terapie intensivă, complexitatea cazurilor sau prioritizarea resurselor.
Ies la iveală detalii terifiante din anchetă
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon administrau pacienților fiole de ser fiziologic în loc de fiolele de noradrenalină, provocând astfel oprirea bruscă a funcțiilor cardio-respiratorii.
Pacienții pe care cei doi medici îi considerau „de lăsat” să moară primeau doze de noradrenalină de 15 ori mai mici decât cele necesare, dar această discrepanță nu era consemnată în fișa de observație. În plus, procurorii afirmă că cele două doctorițe aveau „saloane dedicate” unde accelerau moartea pacienților.
Pacientul în vârstă de 54 de ani, despre care procurorii afirmă că ar fi fost victima unui omor, a ajuns la camera de gardă a Spitalului Sf. Pantelimon din cauza unei rezistențe scăzute la efort. A fost diagnosticat cu pneumonie și internat în secția medicală. După mai bine de o săptămână, starea sa s-a deteriorat, iar pacientul a fost transferat în secția de terapie intensivă, unde a decedat după alte nouă zile.
Una dintre doctorițe nu a făcut declarații în fața polițiștilor, iar cealaltă a negat orice implicare. Potrivit procurorilor, ambele doctorițe ar fi încercat să ucidă pacientul de 54 de ani: una în prima zi în care pacientul a fost internat în secția de terapie intensivă, iar cealaltă în a noua zi, când a survenit decesul.
„În prima fază, decesul nu a survenit pentru că o asistentă a suplinit lipsa noradrenalinei prin perfuzie. A susţinut ideea de reducere voluntară a dozei de noradrenalină, în condiţiile în care tensiunea pacienţilor era una mică, reducerea dozei echivala cu uciderea lor. Reducea doza, dar scriptic ea rămânea ridicată. În foaie era tot 20 mg.
Medicii făceau reducerea, asistenţii nu îndrăzneau să umble, ci lăsau injectomatul la valoare, dar suplineau prin perfuzie, ca să ţină pacienţii în viaţă. Considerau că unii pacienţii erau de lăsat… e o formă de omor nemascat”, a declarat Alexandru Anghel, procuror Parchetul Tribunalului București.
Înregistrările injectomatului
Ca dovadă, la dosar au fost anexate înregistrările injectomatului folosit pentru administrarea dozelor pacientului de 54 de ani, precum și conversația dintre doi angajați ai spitalului care observau aceleași nereguli.
Angajat 1:„Și 20 sunt de joi până duminică?”
Angajat 2: „Până sâmbătă dimineaţa.”
Angajat 1: „La toţi le-au făcut acelaşi lucru cu noradrenalina, le-a scăzut-o.”
Angajat 2: „Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecţionat mesajele… în 7 patul 1 , în 7 patul … la aia, la toţi le-a modificat noradrenalina”
Angajat 1: „Le-a modificat și la alții le-a pus ser în loc de noradrenalină.”
Angajat 2: „Şi la alţii ser, în loc de noradrenalină. Da, da şi ne spune în foaie treceţi cu 20 sau cu 15 şi să îi meargă cu 1.”
Angajat 2: „De exemplu, ei ne-au dat cu 1, da?”
Angajat 1: „Da.”
Angajat 1: „Când a venit ora de vizită, de la 12-13, am dat-o înapoi la 15, la 10, cât era la pacient, că familiile, poate sunt unii care poate se uită, că ei nu ştiu despre ce e vorba, dar să ştiţi că se uită acolo.”