Alexandru Rafila a informat că cele două doctorițe nu vor reveni la muncă, dar au dreptul legal să o facă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat marți seara, că cele două doctorițe acuzate de procurori de omor și eliberate din arest nu vor reveni la muncă. Rafila a subliniat că, în astfel de cazuri, este necesară o pauză, mai ales că e vorba despre cadre medicale care activează în terapie intensivă și îngrijesc pacienți critici.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că, deși instanța nu le-a impus restricții, revenirea la muncă a celor două doctorițe acuzate de omor și eliberate din arest ar fi dificilă.

După o săptămână de stres și presiune publică, este necesară o pauză, mai ales că ele lucrează în terapie intensivă cu pacienți critici.

„Din moment ce instanța a hotărât că nu au niciun fel de interdicție sigur teoretic ar putea să se întoarcă la muncă, dar discutăm de două femei care au trecut printr-o săptămână foarte grea şi cu foarte multă presiune publică. E clar că reintegrarea în muncă va fi mai dificilă şi nu pot face eu comentarii faţă de situaţia în care se găsesc ele.

Dar în mod evident oricine trece printr-o astfel de experiență nu cred că se poate întoarce la muncă, mai ales că discutăm de oameni care lucrează în terapie intensivă şi îngrijire pacienți critici. Trebuie în mod evident o perioadă de pauză”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Antena 3 CNN.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a insistat asupra respectării prezumției de nevinovăție și a demnității profesionale. El a menționat că nu a comentat nici la reținerea celor două doctorițe și nici acum, după eliberarea lor de către instanță.

medici doctorite spitalul pantelimon
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

România trebuie să respecte aceste principii

Totuși, a subliniat că România, ca membră a Uniunii Europene, trebuie să respecte aceste principii până la o decizie finală.

„Aşa cum nu am comentat nici în momentul în care a existat acel referat al procurorilor care a dus la reținerea celor două doctorițe timp de mai bine de o săptămână, nu pot să comentez nici acum când instanța le-a pus în libertate, însă cred că e un lucru pe care ar trebui să-l subliniem.

Cred că în România trebuie să înţelegem: suntem ţară din Uniunea Europeană şi trebuie să respectăm prezumția de nevinovăție până la stabilirea vinovăției de către o instanţă şi trebuie să respectăm demnitatea umană şi demnitatea profesională, mai ales că discutăm de două femei tinere.

Dacă sunt vinovate, evident, vor trebui să se plătească pentru vina lor, dar repet lucrurile acestea trebuie să le respectăm, cel pun aşa cred eu. Mai ales dacă acest lucru se răsfrânge şi către corpul medical, ceea ce creează o presiune care nu este în niciun fel favorabilă pacienților din România, pentru că medicii trebuie să lucreze în condiţii de confort şi de respect, aşa cum şi pacienții trebuie îngrijiți cu mult profesionalism şi multă grijă”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila / SURSA FOTO: Ministerul Sănătății

Curtea de Apel București a decis eliberarea din arest preventiv a doctorițelor

Curtea de Apel București a decis marți eliberarea din arest preventiv a doctorițelor de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, acuzate în dosarul de omor calificat.

Judecătorii au analizat contestațiile formulate de avocații acestora, care au solicitat măsuri mai puțin severe, precum arestul la domiciliu sau controlul judiciar.

În cele din urmă, instanța a hotărât eliberarea medicilor fără impunerea unor măsuri restrictive.

Cele două doctorițe au fost arestate preventiv pe 8 august, prin decizia Tribunalului București. Acestea sunt acuzate de procurori de tentativă de omor și omor calificat, după ce ar fi redus de două ori doza de noradrenalină administrată unui pacient de 54 de ani aflat în stare critică.