Adrian Marinescu, directorul general al Institutului Matei Balș din București, a oferit detalii despre cea mai nouă tulpină Covid, dar a vorbit și despre diferența dintre perioada pandemiei și situația epidemiologică actuală.
România se află în stare de alertă epidemiologică, în contextul apariției gripei noi, a celei mai recente variante de Covid și a virozei care afectează copiii. Directorul general al Institutului Matei Balș din Capitală, Adrian Marinescu, a oferit mai multe detalii în legătură cu situația epidemiologică actuală. De asemenea, a dat mai multe explicații în legătură cu tulpina Kraken, care se răspândește din ce în ce mai repede.
„Aici e marea diferență față de ce era la început de pandemie”
În prezent, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș se confruntă cu aproximativ 300 de cazuri de gripă pe zi, un număr apropiat de cel din perioada de vârf a pandemiei. Potrivit acestuia, numai 15% dintre cazuri au nevoie de spitalizare, restul pacienților prezentând forme ușoare de gripă, asemănător cu perioada pandemiei. Acesta a spus însă, care este diferența esențială.
„În mod clar adresabilitatea a crescut. Avem în 24 de ore cam 300 de cazuri, strict la camera de gardă. Asta înseamnă gripă, infecții cu SARS-COV-2. Înseamnă un număr practic dublu față de ce era acum câteva luni, înainte de sezonul rece. Este cam același număr pe care-l avem și în vârf de pandemie, dar este o diferență importantă. Cel mai mult dintre prezentări nu înseamnă forme severe. Aici e marea diferență față de ce era la început de pandemie. Undeva între 10%, maxim 15%, au nevoie să fie internați. Pentru că, fie sunt persoane care trebuie să fie monitorizare, fie au într-adevăr forme severe. N-aș spune că situația este critică în camerele de gardă, aș spune că e complicată”, a adăugat Adrian Marinescu.
Adrian Marinescu, despre tulpina Kraken
Cât despre noua tulpină de Covid, denumită Kraken, directorul general al Institutului Matei Balș a spus că nu o consideră atât de periculoasă și că gripa este cea care pune probleme mai mari.
„Eu cred că nu este îngrijorătoare. E logic ca un virus care e de mult timp în circulație să sufere mutații, să fie diverse variante. Vorbim de acest Kraken, dar nu există elemente care să-mi spună că vorbim despre agresivitate sau de o virulență sporită. Nu e un motiv care să mă facă să mă gândesc că voi avea situații complicate ca la început de pandemie. Sunt multe cazuri și trebuie prudență. Din punctul meu de vedere, gripa, în momentul de față, este mult mai mai de temut în raport chiar cu varianta nouă, dacă mă uit la complicații, la riscuri”.