Iulian Chifu, profesor la SNSPA, peședinte la „Conflict Prevention and Early Warning Center” București și fost consilier prezidențial, a lansat un mesaj cu privire la doctrina nucleară rusă. Potrivit specialistului, evenimentele recente nu reprezintă deloc „vești bune pentru România”.
Într-o postare realizată pe pagina sa de Facebook, Iulian Chifu a scris că putem vedea cu toții „modificarea doctrinei nucleare a Federației Ruse modificată prin decret marți, 19 noiembrie de către Vladimir Putin”.
Iulian Chifu a comentat evenimentele recente din conflictul Rusia-Ucraina
Specialistul s-a referit la evenimentele din ziua de joi, 21 noiembrie, când Rusia a lansat o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune Oreshnik, cu fragmentare, în orașul Dnipro.
Pe frontul din Est, între Donetsk și Zaporoje, presiunea asupra apărării ucrainene crește dramatic, mai spune el.
„Doctrina nucleară rusă: agresivitatea și șantajul nuclear reclamă alegerea rațională la prezidențiale. Am constatat cu toții modificarea doctrinei nucleare a Federației Ruse modificată prin decret marți, 19 noiembrie de către Vladimir Putin. Joi, 21 noiembrie a lansat o rachetă ICBM, în fapt o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune Oreshnik, cu fragmentare, în orașul Dnipro.
Pe frontul din Est, între Donetsk și Zaporoje, presiunea asupra apărării ucrainene crește dramatic iar tentativa de a rupe frontul până la 20 ianuarie, la preluarea președinției americane de către Donald Trump, continuă”, a scris Iulian Chifu pe Facebook.
Toate acestea vin cu vești deloc bune pentru România și țările din flancul estic al NATO și al UE
Chifu a subliniat apoi că „toate acestea vin cu vești deloc bune pentru România și țările din flancul estic al NATO și al UE”. Potrivit explicațiilor oferit de specialist, toate „trebuie tratate cu echilibru, cu cunoaștere și capacitatea de a discerne între un bluf, un șantaj și element de război informațional în retorica nucleară și un nivel de amenințare imediată”.
„Toate acestea vin cu vești deloc bune pentru România și țările din flancul estic al NATO și al UE. Toate trebuie tratate cu echilibru, cu cunoaștere și capacitatea de a discerne între un bluf, un șantaj și element de război informațional în retorica nucleară și un nivel de amenințare imediată.
În toate aceste cazuri e nevoie de reacții cumpănite și potrivite, de o bună cunoaștere a eșafodajului militar și de securitate națională, a relației și funcționalității instituționale aliate. E nevoie de un președinte cunoscător a tuturor acestor elemente, rațional, profund ancorat în capacitățile sistemului instituțional românesc și aliat. E timpul oamenilor serioși!”, a mai scris acesta.
Sunt vremuri de instabilitate și incertitudine majoră la nivel internațional
Specialistul a explicat și că „nu poți conduce o țară în timp de război în vecinătate”, în contextul în care trăim „vremuri de instabilitate și incertitudine majoră la nivel internațional”.
„Nu poți conduce o țară în timp de război în vecinătate – război care se revarsă și asupra României, pe la Tulcea, Constanța, în apele teritoriale – în vremuri de instabilitate și incertitudine majoră la nivel internațional, prin improvizații, personaje anti-sistem sau care contestă și subminează eșafodajul instituțional al statului democratic. Sistemul instituțional democratic românesc care nu este perfect, dar este funcțional și necesar în asemenea situații. Și trebui să-l cunoști, să te cunoască și să te recunoască.
Nu poți conduce un stat astăzi prin gloata adunată pe internet în fața instituțiilor statului alege democratic, prin presiuni asupra instituțiilor de forță, prin aruncarea în aer a contractului social cu angajații din apărare și securitate și distrugerea atractivității funcțiilor publice din sectorul securității naționale pentru tinerii foarte pregătiți.
Altfel obținem doar depopularea de profesioniști a sistemului și subminarea oricărei capacități de reînnoire, adaptare, perfecționare. Este motivul pentru care consider că responsabilitatea obligă la alegerea rațională, utilă, la votul de duminică. Eu, unul, voi vota cu Nicolae Ciucă”, a conchis Iulian Chifu.
Postarea specialistului poate fi vizualizată aici.