Într-un raport marcat „document intern, păstrați confidențialitatea”, autoritățile locale de sănătate din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, semnala un total de 5.918 cazuri noi detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului public de cazuri confirmate oficial. Această cifră, mult mai mare, nu a fost niciodată pe deplin dezvăluită în acel moment, deoarece sistemul de contabilizare din China părea să minimizeze severitatea focarului, transmite CNN.
Această cifră nedezvăluită anterior se numără printre multele dezvăluiri cuprinse în cele 117 de pagini de documente divulgate de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, pe care CNN le-a verificat.
Aceste documente reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații din interiorul Chinei de la începutul pandemiei și oferă în premieră o viziune clară a ceea ce autoritățile locale știau și când.
Guvernul chinez a respins cu fermitate în nenumărate rânduri acuzațiile făcute de Statele Unite și alte guverne occidentale conform cărora ar fi ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus. Cu toate acestea, deși documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a schimba rezultatele, dezvăluie numeroase neconcordanțe în ceea ce autoritățile credeau că se întâmplă și ceea ce a fost dezvăluit publicului.
Unul dintre cele mai izbitoare aspecte se referă la modul extrem de lent prin care au fost diagnosticați pacienții locali cu Covid-19. Chiar dacă autoritățile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului inițial ca fiind eficientă și transparentă, documentele arată că oficialii locali din domeniul sănătății se bazau pe mecanisme de testare și raportare defectuoase. Un raport de la începutul lunii martie spune că timpul mediu de la debutul simptomelor și confirmarea diagnosticului a fost de 23,3 zile, despre care experții au spus că CNN ar fi îngreunat semnificativ pașii atât pentru monitorizarea, cât și pentru combaterea bolii.
„Aceste erori au avut consecințe globale”
Cu toate acestea, China insistă că a gestionat bine focarul. La o conferință de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a lansat un document în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informații legate de epidemie într-un mod „deschis și transparent”.
„În timp ce depunea eforturi importante pentru a opri răspândirea virusului, China a acționat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate față de umanitate, poporul său, posteritate și comunitatea internațională. A furnizat informații despre COVID-19 într-un mod complet profesional și eficient. A publicat informații autorizate și detaliate cât mai curând posibil și în mod regulat, răspunzând astfel în mod eficient la îngrijorările publicului”, se arată documentul transmis atunci de autoritățile chineze.
Cei de la CNN au contactat Ministerul Afacerilor Externe din China și Comisia Națională de Sănătate, precum și Comisia de Sănătate din Hubei, care supraveghează centrul pentru prevenirea și controlul bolilor local, pentru comentarii cu privire la constatările dezvăluite în documente, dar nu a primit niciun răspuns.
Experții în sănătate au declarat însă că documentele dezvăluite de ce ar fi contat foarte mult ceea ce știa China în acele prime luni de pandemie.
„E clar că au făcut greșeli – și nu doar greșeli care se întâmplă atunci când ai de-a face cu un virus nou – au fost erori birocratice și motivate politic”, a spus Yanzhong Huang, expert al Consiliului pentru relații externe, care a scris mult despre sistemul de sănătate publică din China.
„Aceste erori au avut consecințe globale. Nu poți garanta niciodată 100% transparență. Nu este vorba doar de a ascunde informații, ci ești constrâns de tehnologie și de alte probleme care apar în cazul unui virus nou. Dar chiar dacă ar fi fost 100% transparente, probabil că nu ar fi oprit această dezvoltare într-o pandemie”, adaugă el.
Puteți citi întreaga analiză a documentelor obținute de CNN accesând link-ul de AICI.