Patronatul Investitorilor Autohtoni - PIAROM urmărește cu maximă atenție măsurile importante adoptate de Guvern în condițiile stării de urgență, înțelegând preocuparea majoră vizând menținerea unei bune stări de sănătate a populației, îndeosebi prin măsuri în sprijinul protejării salariaților ce trebuie să se deplaseze la locul de muncă.
Organizația patronală PIAROM se alătură poziției exprimate de cei mai mulți analiști economici, români și străini, asociații și institute de cercetare, care susțin în mod hotărât acordarea, de către toate guvernele, a unei atenții deosebite menținerii activității economice, indiferent de metodele adoptate, chiar în condiții derogatorii de la regulile europene, așa cum a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyn.
Pentru dimensionarea imediată a fondurilor necesare susținerii de către stat a măsurilor de principiu anunțate, PIAROM solicită lansarea imediată, online, a unei prime runde de inventariere a firmelor afectate în activitatea lor de declararea stării de urgență, cu comunicarea codurilor CAEN, a numărului de angajați ce trebuie să beneficieze de șomaj tehnic și a unor sume de bani necesare a fi primite sub formă de credite sau garanții, pentru 5-10 ani – în cazul investițiilor – sau 1-2 ani pentru capital de lucru.
Ministerul de Finanțe trebuie să constituie Fondul Special de Criză (etapa 1), asigurând în termen de 48 de ore, prin trezoreriile locale, finanțarea solicitată, în mod nediscriminatoriu. Nu sunt necesare criterii procentuale, din moment ce antreprenorii se plângeau că nu există suficientă forță de muncă înainte de criză. Nimeni nu trimite angajații în șomaj, dacă nu are probleme.
PIAROM consideră că aplicarea imediată, nebirocratică, a susținerii mediului de afaceri cu capital autohton aflat în dificultate prin plata imediată de către stat a ajutoarelor solicitate, cu control ulterior, vizând regularizarea plăților/cheltuielilor făcute, fără aplicarea de sancțiuni (dobânzi, penalități, acțiuni penale) reprezintă un semnal de încredere în capacitatea antreprenorilor români, interesați în menținerea și dezvoltarea afacerilor lor.
PIAROM solicită ca fiecare măsură de sprijin a mediului de afaceri, promovată de Guvern, să fie însoțită de proceduri simple, clare, aplicabile online, astfel încât ele să poată fi utilizate fără consultanță costisitoare, de către toți cei interesați.
PIAROM apreciază că starea de urgență va trece, dar reluarea activității economice, asigurarea din muncă a unor venituri decente cetățenilor României trebuie să capete aceeași prioritate ca activitatea de limitare a efectelor pandemiei.
Oamenii de afaceri români înțeleg importanța activității lor, sunt solidari cu angajații lor, în funcție de disponibilitățile financiare, dar nu vor putea fi forțați să-și continuie sau să-și reia activitatea prin decrete.
Despre PIAROM
Patronatul Investitorilor Autohtoni PIAROM este o organizație patronală care reprezintă, promovează, susține și apără interesele economice, juridice și sociale ale membrilor săi, investitori români, în raport cu autoritățile publice, cu sindicatele, cu persoanele fizice și juridice.
„Biroul de comunicare al PIAROM”