Ana Birchall atrage atenția că dacă acest proiect de lege va fi adoptat de Camera Deputaților, în forma actuală ar putea avea un impact financiar devastator asupra bugetului statului.
„Astăzi, de la ora 10.00, voi fi online la ședința de plen a Camerei Deputaților. La vot final, se află cateva proiecte de lege importante. De exemplu, proiectul de lege Pl-x 353/3020, care, daca va fi votat in aceasta forma, va produce un impact financiar asupra bugetului statului devastator”, scrie Ana Birchall pe Facebook.
Proiectul de lege în forma adoptată de Senat
PARLAMENTUL ROMANIEI
SENAT
LEGE
privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.72/2020 pentru suspendarea aplicarii prevederilor art.21 alin.(6) din Legea nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania si instituirea unor masuri tranzitorii Senatul adopta prezentul proiect de lege.
Articol unic – Se respinge Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.72 din 14 mai 2020 pentru suspendarea aplicarii prevederilor art.21 alin.(6) din Legea nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania si instituirea unor masuri tranzitorii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.4l2 din 19 mai 2020.
Acest proiect de lege a Cost adoptat de Senat in sedinta din 3 iunie 2020, cu respectarea prevederilor articolului 76 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE SENATULUI
Robert-Marius Cazanciuc
Găsiți aici, pe site-ul Camerei Deputaților, întregul proces legislativ.
Despre ce este vorba
Ordonanța de urgență prin care Guvernul Orban a amânat până anul viitor aplicarea grilelor notariale actualizate atunci când se calculează despăgubirile în cazul terenurilor și imobilelor confiscate de comuniști, lăsând astfel în vigoare grila notarială din 2013, este pe cale de a fi respinsă în regim de urgență de Parlament.
Dacă OUG-ul va fi respins, se vor aplica în continuare prevederile legii inițiate de UDMR, care a intrat în vigoare în luna martie, conform G4Media.
Ce efect ar avea aplicarea legii? Potrivit unei simulari realizate de ANRP la solicitarea G4Media.ro, în două dosare de despăgubire este vizată o suprafeță de teren de 135 ha în intravilanul Municipiului București, mai precis zona Băneasa – Dămăroaia (fosta moșie cu aceeași denumire), în continuarea zonei Romexpo.
Valoarea despăguburilor ar crește de la 300 de milioane de euro, la care erau evaluate terenurile pe legea veche – potrivit grilei notariale din 2013, la peste un miliard de de euro, prin aplicarea grilelor notariale actualizate.
De pildă, dacă la Craiova maximul valoric era pe grila din 2013 de 740 lei/mp pentru teren situat în zona A, pe noile grile notariale se ajunge în prezent la 3.200 lei/mp. La București, de la maximul valoric de 994 euro/mp pentru teren liber, situat în zona Floreasca, Primăverii, Aviației, se ajunge în prezent la 1.462 euro/mp. La Cluj Napoca: de la maximul valoric de 1.020 lei/mp pentru un teren având până la 500 mp, situat în centru, se ajunge în prezent la 1.700 lei/mp.