O mulțime de firme care vând carburanți ar putea fi închise, iar prețurile benzinei și al motorinei ar putea suferi o creștere semnificativă, dacă un proiect de lege depus deja în Parlament va fi votat în forma actuală.
Consecințele ar fi dramatice, atât pentru economie, cu precădere în zona agriculturii, cât și pentru consumatorii finali.
Depozite angro proprii
Consiliul Concurenței nu a dat însă aviz pozitiv proiectului de lege, motivând că efectele ar fi reducerea concurenței pe piața de profil și, în consecință, creșterea prețurilor.
Potrivit documentului, Codul Fiscal ar urma să fie modificat astfel încât să scoată intermediarii de pe piața produselor energetice, fiind vizați în special carburanții.
Astfel, operatorii economici care intenționează să distribuie și să comercializeze produse economice angro vor fi obligați să dețină depozite proprii, în proprietate sau folosință, care să îndeplinească anumite cerințe.
Date fiind costurile pe care le implică o asemenea cerință pentru distribuitorii de carburanți, ea echivalează practic cu scoaterea de pe piață a jucătorilor mici și medii, pentru a rămâne să activeze doar cele câteva mari companii care pot dispune de depozite angro proprii.
”Vor fi eliminați competitorii incomozi”
Proiectul a fost depus de un grup de parlamentari de la PSD și PMP, care susțin că prin prevederile propuse lupta cu evaziunea fiscală va fi mai eficientă.
Asociația Română a Petrolului – ARP avertizează că, dacă legea va fi adoptată în forma curentă, vor fi afectate direct autoritățile din domeniul securității naționale, companiile de transport public și autoritățile locale și centrale.
Acestea cumpără carburanți de la angrosiști prin intermediul licitațiilor publice.
Nici Asociația Distribuitorilor de Produse Petroliere ADPP nu susține proiectul, arătând că, dacă acesta va fi votat de Parlament, va duce la o restrângere a pieței la doar patru producători și câțiva importatori, fiind eliminați ”competitorii incomozi”.
Iar numărul companiilor care vor mai funcționa pe piață va scădea de la peste 900 la sub 50.