Un milion de copii nu au avut acces la educație timp de mai multe luni, ca efect direct al închiderii școlilor.

Numărul uriaș de copii care au fost privați de educație, reprezentând 32% dintre elevii români, adică aproape o treime, apare chiar într-un document de lucru al Guvernului.

”Accesul scăzut la infrastructura de bază”

Este vorba despre Planul Național de Reziliență și Redresare, care urmează să fie prezentat Comisiei Europene în negocierea proiectelor propuse spre finanțare din fondul special NextGeneration EU, care alocă României 30,4 miliarde de euro.

”Ca răspuns la criza generată de pandemia de Covid19 școlile au fost închise. Aproape 1 milion de copii, reprezentând 32% dintre elevii români, nu au avut acces la educație timp de mai multe luni, din cauza accesului scăzut la infrastructura de bază.

Ca urmare au fost luate o serie de măsuri necesare pentru a sprijini procesul educațional prin achiziția de echipamente IT în cadrul POC, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line pentru 400.000 elevi și studenți”, menționează documentul citat, potrivit edupedu.ro.

Avertismentul Comisiei Europene

Este pentru prima dată cănd Guvernul României publică într-un document numărul real al elevilor afectați de închiderea școlilor și de lipsa de instrumente pentru școala online. Argumentul este folosit pentru justificarea nevoilor de investiții în digitalizarea Educației, scrie sursa citată.

De fiecare dată în comunicarea publică toți oficialii guvernamentali au vorbit doar despre 250.000 de elevi care nu aveau dispozitive și pentru care au fost cumpărate tablete.

Aceste tablete încă sunt în curs de livrare, potrivit Ministerului Educației.

Comisia Europeană a averizat joi, în cel mai recent Monitor pe educație, că trecerea la învățământul la distanță în România riscă să agraveze inegalitățile deja mari.

Planul Național de Redresare și Reziliență este definit drept ”documentul strategic al României cu finanțare din fonduri alocate în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene care stabilește direcțiile principale de reformă și investiții”.

Foto: INQUAM / George Călin.

 

Sursa: edupedu.ro