Concret, potrivit unui text apărut în Monitorul Oficial, este interzis consumul de apă în intoriorul spațiilor închise. Mai pe scurt, cei care merg la sală nu vor avea voie să bea apă în interiorul sălii de sport, aceștia fiind nevoiți să părrăsească incinta pentru a se hidrata.
Ce spun medicii despre această măsură
„Din punct de vedere medical, lipsa hidratării în timpul efortului poate avea efecte de la uşoare la foarte serioase. Apa din organism este eliminată prin transpiraţie în timpul efortului astfel încât corpul să-şi menţină temperatura optimă, în jurul valorii de 37 de grade Celsius. Dacă apa din organism este eliminată fără a fi înlocuită, va scădea tensiunea arterială, iar creierul va fi mult mai prost oxigenat. De aici apar simptome precum dureri de cap, ameţeli, stare de slăbiciune generală sau chiar stare de lipotimie (leşin în termeni populari), ceea ce nu este deoc în regulă, ţinând cont că poţi să cazi şi să te loveşti destul de grav.
Alte simptome ale deshidratării mai pot fi respiraţia dificilă sau crampe musculare. Practic, la orice efort care trece de 30 de minute, din punct de vedere medical, hidratarea este obligatorie, cu aproximativ 100-150 ml la fiecare 10-15 minute de efort. Este evident că măsura nu a fost gândită din punct de vedere medical, cu atât mai mult cu cât consumul de apă în timpul efortului nu poate creşte sub nicio formă riscul transmiterii noului coronavirus“, a declarat dr. Mircea Purcaru, medic Specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, pentru Adevărul.ro.
Ministrul Sporturilor clarifică situația
Ionuț Stroe, ministrul Sporturilor a transmis sursei anterior citată un comunicat de presă în care clasifica situația.
”Acest nou ordin comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății reglementează strict comercializarea de alimente și băuturi răcoritoare. Ordinul nu face nicio referire la băuturile îmbuteliate care pot fi aduse de acasă.
Este evident că nimeni nu poate interzice hidratarea sportivilor, ba chiar o încurajăm, toți știm că hidratarea are o importanță primordială în eficiența oricărui antrenament de fitness.
Vreau să se înţeleagă că este o mare diferenţă între hidratarea firească din timpul efortului şi ceea ce este interzis acum, servirea băuturilor în spaţii închise în regim de restaurant.
Pentru redeschiderea sălilor de fitness şi aerobic este necesară o sincronizare cu măsurile instituite de Ministerul Sănătății și ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).”, a precizat Ionuț Stroe.